Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos

9:44 PTG

Malam ketupat datang lagi.
Malam ketupat tiba pada malam 15 Ramadhan setiap tahun ketika umat Islam sedang menjalani ibadat puasa.
Malam ketupat merupakan amalan tradisi masyarakat Melayu Cocos, etnik minoriti di negeri Sabah yang berasal dari Pulau Cocos-Keeling di bawah pentadbiran British. Ketika Sabah mencapai kemerdekaan pada 16 September 1963 dengan penyatuan ke dalam Malaysia, masyarakat Melayu Cocos secara automatik menjadi warganegara Malaysia. Kini Pulau Cocos-Keeling telah menjadi sebahagian daripada wilayah Australia. Sebahagian masyarakat Melayu Cocos juga telah menjadi warganegara Australia dan bermastautin di Kattaning dan Geraldton. 

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Pada malam ketupat, masyarakat Melayu Cocos akan membawa ketupat ke masjid, dan selepas menunaikan solat terawih  mereka akan bertukar-tukar ketupat sesama mereka. 

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Encik Suami meminta Amie masak ketupat. Katanya, walaupun tidak dapat di bawa ke masjid, boleh agih-agihkan ketupat kepada jiran terdekat. Amie pun anyam ketupat lebih kurang 30 kelongsong.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Ketupat ini sudah siap diisi dengan beras pulut yang direndam terlebih dahulu. Sewaktu hayat MIL masih ada, MIL suka masukkan udang kering atau kacang hijau ke dalam ketupat.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
 Keupat berisi beras pulut ini hendaklah dimasak dengan menggunakan santan kelapa.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
 Alhamdulillah.
Ketupat sudah siap.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Amie masak rendang daging sebagai lauk ketupat.
Biasanya ketupat pulut dimakan bersama kuah kacang, tapi Amie masak rendang daging. Di sini, masakan rendang bukanlah menjadi lauk utama seperti kita di Malaya. Sekarang, makan dengan apa pun tidak menjadi masalah. Ketupat boleh dimakan dengan pelbagai lauk.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Amalan yang baik yang tidak menyalahi ajaran agama eloklah diteruskan. Bertukar-tukar ketupat di masjid selepas menunaikan solat terawih menambah eratkan hubungan silaturahim. Cuma tahun ini, tidak mendapat peluang untuk ke masjid, jadi agihkan ketupat kepada jiran tetangga sahaja. Walaupun berlainan kaum tetapi seagama. Dan yang penting mereka dapt mengenali budaya kaum lain.

Malam Ketupat : Amalan Tradisi Masyarakat Melayu Cocos
Sekian.
Malam ketupat sentiasa menjadi malam kenangan.

3 comments

  1. Assalamualaikum. Saya suka baca cerita pasal Melayu Cocos ni.. Hajat hati nak jugak pergi Australia, melawat Melayu Cocos di sana. Terima kasih share pasal salah satu rumpun Melayu ini.

    BalasPadam
  2. Mesti sedap kan... Amie, ketupat pulut daun kelapa. Teringin nak tahu rasanya. Biasanya beras pulut dimasak menggunakan daun palas atau daun pisang je. Lain daripada yang lain, boleh dicuba ni...

    BalasPadam
  3. Semut Senyum,
    waalaikumussalam.....ye, ada rumpun Melayu Cocos tinggal di sana, masih amalkan cara hidup keturunan mereka.

    Fadzillah,
    Alhamdulillah. Cubalah, in shaa Allah sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe