Ikan Susu Panggang

1:59 PTG

Teringat sewaktu bulan puasa, jiran sebelah rumah, kiri dan kanan selalu hulur juadah berbuka puasa. Seronok rasanya dapat merasa makanan dari kaum lain dengan bertukar-tukar juadah. Ada satu ketika, jiran kami menghulur ikan susu panggang. Ketika itu, Amie belum pernah makan ikan ini. Di sini ikan susu dipanggil ikan bolu. Orang Filipina pula memanggilnya ikan bangos. Di Indonesia pula, ikan ini dikenali dengan nama ikan bandeng. Oleh kerana terpengaruh dengan cakap-cakap kawan di tempat kerja tentang ikan bolu ini, ada yang kata bau tanah, ada yang kata begitu dan begini. Jadi Amie pun biarkan Encik Suami meratah seorang diri ikan susu panggang pemberian jiran kami. Kali kedua, jiran hulur lagi ikan susu bakar. Sama juga. Encik Suami kata, marilah makan. Sedap. Amie diam sahaja.
Kali ketiga!
Jiran hantar lagi ikan susu panggang yang sama dengan ikan susu panggang kali pertama dan kedua, tetapi bukanlah pada bulan puasa. Akhirnya Amie cuba secubit!
Eh! Sedaplah!
Amie terus makan dan Encik Suami biarkan Amie makan sebahagian besar ikan susu panggang itu. Rasa menyesal pula suka dengar cakap orang tentang sedap atau tak sedap sesuatu makanan! Sedap atau tidak itu subjektif sifatnya! Cubalah sendiri dahulu, barulah boleh menilai. Sejak itu, ikan susu menjadi hidangan kegemaran kami sekeluarga. Masaklah apa pun, memang sedap!
Pertama kali makan ikan susu panggang pemberian jiran sebelah rumah rasanya lebih kurang 18 tahun lalu, sebab waktu itu Fairuz masih kecil lagi. Sekarang Fairuz sudah masuk 19 tahun.
Kemudian Amie pun bertanya kepada jiran tadi, bahan yang digunakan untuk memanggang ikan susu. Hari ini Amie kongsikan di sini.
Kelmarin kami beli dua ekor ikan susu yang sudah dibersihkan dan dibuang tulangnya.
Ya, ikan susu memang banyak tulang!
Isinya berlemak terutama pada bahagian perutnya.
Ikan susu banyak tulang halus sama seperti ikan terubuk!

Ikan Susu Panggang
Dengan menggunakan bahan perencah yang jiran kongsikan, ikan susu panggang ini sedap dimakan begitu saja dengan nasi putih.

Ikan Susu Panggang
 Amie tambahkan sambal mangga sebagai pelengkap hidangan ikan susu panggang.

Ikan Susu Panggang

 Inilah ikan susu @ bolu yang telah dibersihkan dan dibuang tulang besar serta tulang halus.

Ikan Susu Panggang

Kalau kami makan di restoran, ikan susu disalut dengan sambal sebelum dipanggang. Namun begitu, ikan panggang pemberian jiran kami juga yang berkenan di hati... ahaks! Mari kita lihat resipinya di bawah ini.

Ikan Susu Panggang
Bahan-bahan:
2 ekor ikan susu @ bolu - bersihkan - belah 2 jangan putus
sedikit minyak

Bahan tumbuk / kisar:
1 sudu besar lada putih
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 batang serai - ambil isinya yang putih 
1 sudu kecil pati asam jawa
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Lumurkan bahan kisar secara menyeluruh  di badan ikan.
2. Renjiskan sedikit minyak pada ikan.
3. Panggang hingga masak.


Ikan Susu Panggang
 Lumurkan bahan kisar / tumbuk secara merata, luar dan dalam ikan. 

Ikan Susu Panggang
 Jika bubuh lebih lada putih tumbuk, rasanya lebih sedap! Memang tak perlu pencecah lagi.

Ikan Susu Panggang
Moga jiran kami sentiasa sihat walafiat.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe