Yong Tau Foo & Kuah Sedap!

9:01 PTG

Bila cerita tentang Yong Tau Foo, hanya mampu telan air liur! Bukan apa, kalau di tempat sendiri tentulah boleh beli di pasar malam atau bazar Ramadhan, tapi di sini tak tahu pula di mana nak cari. Nak singgah di pasar Ramadhan, takut tak sampai rumah pula (kesesakan lalu lintas) dan belum tentu ada peniaga yong tau foo! Seingat Amie, yong tau foo yang pernah Amie makan di sini, Amie beli di pasar tani. Kebetulan pula petang tadi keluar membeli-belah dengan Encik Suami. Agak lewat pula sampai ke rumah. Rasanya tak sempat nak masak-masak.
Kebetulan kami beli beberapa jenis frozen seafood. Kata Encik suami, sediakan sajalah apa-apa yang ada untuk berbuka puasa. Jadi, dalam perjalanan pulang, Amie sempat intai Pak Google, minta resepi kuah yong tau foo sebab dan ingat-ingat lupa. Maklumlah agak lama juga tak buat kuah yong tau foo. Sebelum ini Amie pernah buat kuah yong tau foo DI SINI dan DI SINI.
Kali ini Amie cuba buat kuah yong tau foo dari RASA oleh EMY HAZNIDA.

Walaupun ketika azan Maghrib baru siap, tapi sangat berpuas hati sebab kuah yong tau foo memang sedap! Encik Suami makan 2 pinggan! Ada dua jenis kuah yang Amie sediakan berdasarkan resepi tersebut, iaitu Kuah Hitam dan Kuah Merah.

Bahan-bahan untuk Kuah Hitam:
2 sudu besar taucu
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar gula
3 cawan air

Cara:
1. Campurkan semua bahan dan kisar hingga halus.
2. Masak di atas api sehingga mendidih - Amie masak hampir pekat.

Bahan-bahan untuk Kuah Merah:
1/2 cawan kacang tanah - goreng
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
3 cawan air
1/2 sudu kecil garam - Amie gantikan dengan perencah cukup rasa

Bahan lain :
2 ulas bawang putih - cincang
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama cili kisar.
2. Setelah terbit minyak, masukkan semua bahan kisar.
3. Masak sehingga kuah mendidih dan menjadi sedikit pekat.


Apa yang penting ialah penyediaan kuahnya! Bahan yang kita nak makan mudah untuk disediakan kerana kebanyakannya sudah sedia ada dan hanya dicelur sahaja. Terpulanglah nak pilih, ikut kegemaran masing-masing. Selain frozen seafood seperti bebola udang, sotong, ketam, fish cake dan sebagainya, Amie tambahkan sayur kangkung, lobak merah (telur rebus - konon nak gantikan telur puyuh...hiks)!
Jangan lupa taburkan kacang tanah tumbuk dan bijan sangan ketika menghidangkannya.

Tak dapat Amie lupakan : Kalau beli yong tau foo di pasar tani, disertakan sekali sambal dan limau kasturi! Walaaaa....

1 comments

  1. Salam. Nk tny, Nnt makan campur kan kuah merah dan hitam tu ke?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe