Resipi Ayam Masak Sos Lada Hitam Yang Disukai Anak-Anak
10:40 PG
Firdaus pesan bubuh kentang banyak-banyak dalam masakan ayam dengan sos lada hitam. Suka sangat budak kecil itu makan kentang dari Kundasang! Jadi, bila ambil gambar, timbul kentang tenggelam pula ayam... ahaks!
Anak-anak memang suka masakan berkuah begini. Sedap gaul dengan nasi.
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
600 gram daging ayam - potong ikut saiz yang disukai
4 biji kentang - kupas kulit - potong 4
1/2 batang lobak merah - kupas kulit - potong bulat
3 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - belah 2
1 biji cili merah - belah 2 - buang biji
1 biji cili hijau - belah 2 - buang biji
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu besar minyak
Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga terbit aroma.
2. Masukkan daging ayam bersama kentang, lobak merah dan cendawan shiitake. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga ayam layu dan berubah warna.
3. Tuangkan air. Biarkan masak sehingga daging ayam dan kentang empuk.
4. Masukkan sos lada hitam, sos tiram, kicap lemak manis dan lada hitam tumbuk.
5. Untuk memekatkan kuah, tuangkan bancuhan air tepung jagung.
6. Masukkan cili merah dan cili hijau.
7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Tak perlu tambahkan garam / perasa lain sebab kombinasi sos lada hitam, sos tiram dan kicap lemak manis sudah menyempurnakan rasa.
0 comments