Resipi Ayam Masak Sos Lada Hitam Yang Disukai Anak-Anak

10:40 PG

Firdaus pesan bubuh kentang banyak-banyak dalam masakan ayam dengan sos lada hitam. Suka sangat budak kecil itu makan kentang dari Kundasang! Jadi, bila ambil gambar, timbul kentang tenggelam pula ayam... ahaks!

Resipi Ayam Masak Sos Lada Hitam
 Anak-anak memang suka masakan berkuah begini. Sedap gaul dengan nasi.

Resipi Ayam Masak Sos Lada Hitam
Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
600 gram daging ayam - potong ikut saiz yang disukai
4 biji kentang - kupas kulit - potong 4
1/2 batang lobak merah - kupas kulit - potong bulat
3 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - belah 2
1 biji cili merah - belah 2 - buang biji
1 biji cili hijau - belah 2 - buang biji
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
3 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Resipi Ayam Masak Sos Lada Hitam
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga terbit aroma.
2. Masukkan daging ayam bersama kentang, lobak merah dan cendawan shiitake. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga ayam layu dan berubah warna.
3. Tuangkan air. Biarkan masak sehingga daging ayam dan kentang empuk.
4. Masukkan sos lada hitam, sos tiram, kicap lemak manis dan lada hitam tumbuk.
5. Untuk memekatkan kuah, tuangkan bancuhan air tepung jagung.
6. Masukkan cili merah dan cili hijau. 
7. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Resipi Ayam Masak Sos Lada HitamTak perlu tambahkan garam / perasa lain sebab kombinasi sos lada hitam, sos tiram dan kicap lemak manis sudah menyempurnakan rasa. 

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe