Juadah Hari Raya : Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)

10:53 PG

Hari ini Amie kongsikan resipi Sambal Goreng Daging. Sebelum ini banyak kali Amie kongsikan dengan nama resipi Daging Sekilo Bawang Sekilo. Nama resipi ini selalu menjadi bahan tawa kawan-kawan kerana hanya kata nama sahaja, dan tidak melengkapkan dengan kata kerja. Resipi ini dikongsi oleh rakan sekerja, Puan Imelda Shahriah Ishak hampir 20 tahun yang lalu. Katanya, resipi ini adalah resipi keluarga dari sebelah neneknya di Melaka. Malangnya, bila kami tanya apa nama resipi yang sangat sedap ini (pernah sekali Puan Imelda masak dan kami makan sama-sama), tidak dapat dijelaskan dengan tepat. Jadi, bila kami masak atau ingin makan, kami beri nama Daging Sekilo Bawang Sekilo. Pernah sekali Amie bertanya lagi kepada Puan Imelda menerusi FB yang sekarang sudah menetap di Gombak, katanya neneknya biasa sebut sebagai 'sambal goreng daging'. Nama itu lebih sesuai berbanding Daging Sekilo Bawang Sekilo kan?
Boleh rujuk di sini untuk entri lepas:
  1. Daging Sekilo Bawang Sekilo
  2. Sarapan Ketupat & Daging Sekilo Bawang Sekilo
  3. Daging Sekilo Bawang Sekilo
  4. Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
  5. Daging Sekilo Bawang Sekilo


 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Mungkin ramai yang tidak percaya dengan penggunaan sekilogram bawang besar untuk sekilogram daging. Tapi itulah hakikatnya, memang resipi ini menggunakan bahan dan sukatan yang sama jumlah beratnya.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Inilah sekilogram bawang besar.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Kupas bawang dan hiris kasar begini.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Gunakan cili besar warna merah. Encik Suami yang beli cili merah ini, dan kebetulan kena berbaris apabila nak masuk pasar. jadi, dibelinya sajalah mana dia nampak. Dah tak pilih mana yang segar dan mana yang dah lama. Sampai rumah, ada warna hijau dan warna merah. Syukurlah jumlahnya cukup untuk masakan Sambal Goreng Daging.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Seperti bawang besar, cili merah pun kena hiris juga. Amie gunakan 15 biji.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Inilah watak utamanya iaitu sekilogram daging. Amie gunakan daging import No. 2. Itu sahaja jenis yang ada di coldstorage. Jom kita mula masak.
Bahan-bahan:
1 kg daging - potong kecil (ikut suka saiz yang dikehendaki)
500ml  santan cair
250ml santan pekat
5 ulas bawang putih - pecahkan dan cincang
1 kg bawang besar - hiris kasar
15 biji cili merah - hiris tipis
3 cm halia - tumbuk
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan
1/2 cawan minyak minyak

Cara memasak:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang serta buah pelaga hingga wangi.
2. Masukkan lada merah dan terus kacau hingga layu.
3. Seterusnya masukkan bawang besar diikuti dengan daging.
4. Gunakan api besar. Kacau masakan sehingga daging berubah warna.
5. Kemudian masukkan 500 ml santan cair dan biarkan mendidih seketika. Kemudian perlahankan api. Tutup kuali.
6. Setelah kuah hampir kering dan bawang serta lada menjadi hancur, masukkan pula santan pekat serta garam dan gula / perasa pilihan serta pati asam jawa. 
7. Kacau selalu supaya sebati dan tutup api setelah  kuah pekat dan terbit minyak.
8. Sambal Goreng Daging siap untuk dihidangkan dan enak dimakan bersama nasi himpit / ketupat / roti dll.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Gunakan kuali atau periuk saiz besar sedikit supaya muat semua bahan yang dimasak.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Bila dah masuk bawang besar, hampir separuh periuk dia ambil ruang.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Boleh terus masuk daging, atau boleh juga tunggu sehingga bawang besar menjadi layu seperti gambar di bawah.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Kemudian masukkan daging.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Gunakan api besar. Selalu kacau masakan sehingga daging berubah warna dan kelihatan layu seperti gambar di bawah.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Masukkan santan cair. Biarkan mendidih seketika dan kemudian perlahankan api.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
 Tutup periuk / kuali.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Jangan lupa masukkan santan pekat setelah kuah hampir mengering. Ketika itu bawang dan cili merah sudah hancur dan daging pun cukup empuk. Masukkan juga segala perasa seperti garam / gula / perasa pilihan dan asam jawa. Kacau sekali-sekala supaya bahagian bawah sambal tidak hangus. Setelah terbit minyak, padamkan api dapur.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Sambal Goreng Daging dah siap!
Amie ambil masa lebih 2 jam untuk memasaknya. 

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Sambal Goreng Daging ini memang Amie selalu masak untuk hidangan hari raya dan juga untuk makan-makan bersama kawan-kawan di tempat kerja dan juga ketika berkelah.

 Sambal Goreng Daging (Daging Sekilo Bawang Sekilo)
Paling sedap makan Sambal Goreng dengan nasi himpit!
Perrgghhhhh!

5 comments

  1. Kebetulan saya memang plan nak masak menu ini malam nanti....Thank you ye kerana sudi kongsi resipi.

    BalasPadam
  2. Nampaknmenyelerakan laa.. selamat hariraya maaf zahir batin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari raya juga. Mohon maaf zahir dan batin.

      Padam
  3. Royohaji ni mgkin ayahanda boleh bikin juadah ni. Lama masa memasaknya ya Amie. Cucu2 datang, sekelip mata, entek sak periuk!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe