Lidah Lembu Tumis Tom Yam

9:59 PTG

Hari ini buka puasa makan nasi, lauk ikan kerisi goreng dan Lidah Lembu Tumis Tom Yam.  Fairuz sediakan jus epal. Kita rebus longan dengan halwa kundur, minum panas waktu berbuka! 
Jiran sebelah kanan rumah hulur seperiuk kecil barobbo panas (bubur jagung masakan tradisi Bugis) dengan pegedil jagung. Cantik sungguh barobbo, dan rasanya sungguh enak. Waktu berbuka puasa itu juga, habis Fairuz dan Encik Suami makan! Pegedil jagung pula, Firdaus ratah seorang! Alhamdulillah. Alhamdulillah. Syukur kepada Allah. Moga tambah erat silaturahim sesama jiran tetangga. Kelmarin jiran sebelah kiri rumah hulur kuih kaswi. Sangat sedap! Nanti senang-senang nak berguru pula bagaimana untuk menghasilkan kuih kaswi yang sangat sedap itu!

Lidah Lembu Tumis  Tom Yam
Malam ini Amie kongsikan resepi Lidah Lembu Tumis Tom Yam. Mudah sahaja cara masakannya, dan yang penting lidah lembu sudah sedia direbus sehingga empuk.

Bahan-bahan:
400 gram lidah lembu yang sudah direbus lembut- hiris ikut saiz kegemaran
2 kiub tom yam KNORR - hancurkan
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - buang urat belakang - ramas
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
10 biji kacang buncis - bersihkan dan potong-potong
7 biji cili padi
3 sudu besar minyak
1/2 cawan air

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
4 hirisan halia
4 hirisan lengkuas

Lidah Lembu Tumis  Tom Yam
Cara memasak:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, cili padi, cili merah dan cili hijau hingga terbit aroma.
3. Masukkan lidah lembu, dan taburkan perencah tom yam. Tuangkan air.
4. Kacau sebati dan kemudian masukkan sos tiram dengan sos ikan. Biarkan seketika sehingga kuah mendidih.
5. Masukkan kacang buncis serta daun limau purut. Gaul beberapa kali.
6. Setelah kacang buncis dan daun limau purut berubah warna, padamkan api dapur.

Lidah Lembu Tumis  Tom Yam
Sekian.
Kisah Lidah Lembu Tumis Tom Yam.

2 comments

  1. sedapnya lidah lembu tu...dkt area umh ada kedai yg ada menu lidah ni..mmg slalu juga la mkn...slalunya mkn menu lidah masak merah..ni musim PKP lama dh tk buka

    BalasPadam
  2. Mama Tisya,
    sedapkan, tapi kena rajin bersihkan heheee.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe