Hinava Udang

12:48 PG

Mata tak boleh lelap pula malam ini.
Agaknya terlalu banyak berehat, tenaga pun tak banyak digunakan. Biasanya kalau badan letih, letak kepala di bantal, terus terbang ke kayangan.... ahaks!
Baiklah siapkan satu paparan resipi masakan. 
Amie kongsikan resipi tradisi masyarakat Kadazan Dusun iaitu Hinava Udang. Sebelum ini, Amie pernah kongsikan resepi tersebut di sini: Hinava Udang.

Hinava Udang
Cara penyediaannya sangat ringkas dan mudah. Tak perlu memasak atas dapur, hanya hiris-hiris sahaja bahan yang digunakan. Kalau tak mahu gunakan udang, boleh gunakan isi ikan segar seperti ikan tenggiri.

Hinava Udang
 Jom kita lihat bahan-bahannya. 
Udang yang digunakan hendaklah udang segar. Amie gunakan udang kertas saiz besar. Senang nak bersihkan sebab belum masuk ais. Untuk buang urat hitam di belakangnya pun mudah sangat. Hanya cabut kepala udang, dan tarik urat hitam tersebut. Tak perlu belah lagi.

Hinava Udang
 Bahan-bahan:
15 ekor udang kertas saiz besar - bersihkan - buang kepala dan kulit serta urat hitam di belakangnya - cincang / hiris kecil
1/2 cawan perahan jus limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
200 gram peria - buang biji - hiris - ramas dengan 1 sudu kecil garam sehingga keluar air peria - cuci - perah lagi sekali2 cm halia muda
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
9 biji cili padi

Hinava Udang
 15 ekor udang kertas yang sudah dibersihkan.

Hinava Udang
 Udang kertas sudah dicincang / hiris.

Hinava Udang
 Taburkan satu sudu kecil garam halus di atas hirisan peria. Ramas-ramas sehingga keluar air peria. Kemudian cuci, dan perah airnya sekali lagi.

Hinava Udang
 Bahan untuk membuat Hinava Udang sudah lengkap tersedia. Nak tambah hirisan serai pun boleh. Kali ini Amie tak bubuh.

Hinava Udang
 Jus limau kasturi boleh digantikan dengan jus limau nipis. Penggunaan jus limau ini adalah untuk memproses udang supaya menjadi 'masak'.

Hinava Udang
 Hirisan halia muda ini boleh dikunyah sekali sewaktu menikmati Hinava Udang. Kalau nak lebh pedas, gunakan cili padi kampung.

Hinava Udang
 Cara:
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
2. Gaul rata.

Hinava Udang
 3. Biarkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.

Hinava Udang
Hinava Udang sudah boleh dinikmati bersama nasi putih.

Hinava Udang
Sekian.
Catatan lewat malam!

5 comments

  1. SELAMAT HARI RAYA.. nice entry la.. done follow, follow me back :) http://acuyuhan.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. belum pernah makan hivana, kalau bossou tu x lalu pula saya.

    BalasPadam
  3. Terima Kasih kongsi resepi.
    Pertama kali dengar sebenarnya walaupun mak orang Dusun Kadazan hehehe...
    Mungkin sebab masa kecik kami tak suka makan peria.
    Sekarang suka pula makan peria.
    Kalau Bossou tu biasa makan siap mengidam masa pregnant anak pertama.

    BalasPadam
  4. Acuyuhan,
    selamat hari raya juga, tq follow me... dah lama follow ye heheee.

    BalasPadam
  5. Tukang Kebun,
    macam-macam menu dalam masyarakat kita, seronok dapat kongsi dan merasa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe