Resipi Sedap Sotong Masak Lemak Cili Padi

9:47 PTG

Bertemu lagi buat seketika dalam perkongsian resipi di bulan Ramadhan nan mulia ini. Moga sihat-sihat sahaja dalam menjalani ibadah puasa.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
 Kali ini Amie kongsikan resipi masakan sotong cumit atau squid. Ada orang kata sotong cumit ini saudara kepada sotong torak dan sotong jarum.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Saiz sotong cumit tidaklah besar, tetapi istimewanya kita akan jumpa telur di dalam perutnya. Sotong cumit tidak liat seperti sotong katak dan juga sotong torak. Jom kita masak.

Sotong Masak Lemak Cili Padi

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
500 gram sotong cumit - bersihkan - tos
3 cawan santan
1 batang serai - diketuk
4 batang kacang panjang - potong ikut suka
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
25 biji cili padi kampung warna hijau
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan santan, serai dan bahan tumbuk / kisar ke dalam periuk.
2. Gunakan api sederhana.
3. Apabila kuah santan mula mendidih, masukkan asam keping dan kacang panjang. Kacau.
4. Setelah kacang panjang berubah warna, masukkan pula sotong.
5. Kacau lagi sehingga kuah mula mendidih sekali lagi. 
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Sotong Masak Lemak Cili Padi
Senang saja nak masak sotong cumit. Gunakan kunyit hidup dan cili hijau kalau nak warna kuah berwarna kuning kehijauan. Selamat mencuba.

3 comments

  1. Xpernh lg masak lemak sotong, biasa kalo menu sotong wat sambal or sotong celop tepung

    BalasPadam
  2. tak pernah makan / masak sotong msk lemak cili padi.
    bolehlah try nanti, taklah masak menu sama je kalau sotong tu..hehe

    Amie, sotong tu tak potong habis ya setiap ekor? Cantik pulak.

    BalasPadam
  3. Mama Tisya,
    sotong celup sotong sedap tu!

    Ujie,
    cubalah, in shaa Allah sedap.
    Ye, potong separuh saja, jangan putus.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe