Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan

10:26 PG

Sesekali teringin makan sahur lauk kering dan masin-masin sikit. Oleh kerana anak bujang yang ambil giliran masak sahur, jadi makan sajalah apa yang diolahnya. Encik Suami memang mewajibkan Fairuz masakkan untuknya sayur bening atau sup sayur. Yang penting ada kuah panas. Fairuz pula sejak menjadi tukang masak, boleh dikatakan hanya menu ayam sahaja yang dia hidangkan, sama ada ayam goreng atau ayam masak kicap. Hanya dua kali sahaja dia masak ikan dan sekali masak udang. Katanya, dia hanya suka masak ayam saja. Apa pun terima kasihlah wahai anak kerana berusaha menyenangkan kedua orang tuamu. Menjelang pukul 3:30 pagi memanglah aroma masakannya meruap sampai masuk ke bilik tidur kami! Dia akan bangunkan kami sama ada dengan mengetuk pintu bilik atau menelefon.

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Petang kelmarin, sambil menyiapkan juadah berbuka puasa Amie goreng ikan masin dengan bunga kantan. Boleh simpan untuk lauk bersahur.

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Sedap pula bersahur dengan Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan bila dimakan dengan nasi putih panas! 

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Ini bunga kantan yang sudah kembang. Walaupun hanya sekuntum, tapi bila dileraikan kelopaknya, dapat banyak juga. Tapi bila digoreng, kecutlah dia.

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Antara bahan yang Amie gunakan untk resipi ini termasuklah seekor ikan masin batu, bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili hijau, cili merah dan asam gelugor. Bawang besar dan bawang merah digunakan dalam jumlah yang agak banyak untuk menambah rasa manis dalam masakan.

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Jom kita masak. Kalau suka pedas, boleh hiriskan cili padi. Asam gelugor itu boleh gantikan dengan asam jawa. Amie gunakan asam gelugor sebab kehabisan stok asam jawa. Untuk kurangkan rasa masin ikan masin itu, rendam dahulu lebih kurang 10 minit, dan bilas, kemudian rendam lagi sekali 5 minit dan bilas lagi, kemudian toskan. Kelopak bunga kantan pula, goreng saja hingga layu, dan bukannya hingga kering.

Bahan-bahan:
1 ekor ikan masin batu - bersihkan - rendam - toskan - potong ikut citarasa
1 kuntum bunga kantan saiz besar yang sudah kembang - leraikan kelopaknya
1 keping asam gelugor
1/2 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 biji cili hijau
2 biji cili merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bunga kantan hingga layu. Angkat dan toskan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan masin hingga masak. Angkat dan toskan.
3. Tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar minyak bekas gorengan tadi di dalam kuali.
4. Masukkan kesemua bahan hiris dan asam gelugor. Gaul rata dan tambahkan air.
5. Biarkan masak hingga kuah mendidih dan menjadi kering.
6. Masukkan ikan masin dan bunga kantan goreng tadi.
7. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
8. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Resipi Ikan Masin Goreng dengan Bunga Kantan
Dari ikan masing, bunga kantan, bawang hingga ke minyaknya pun rasa sangat sedap bila digaul dengan nasi!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe