Puding Roti Pandan

10:02 PG

Bulan puasa, roti tak berapa mendapat perhatian. Daripada membazir dan terbuang baiklah kita manfaatkan untuk dijadikan puding.

Puding Roti Pandan
Jom kita memuding. Buat yang mudah-mudah saja.

Bahan A:
4 keping roti - potong semua bahagian tepinya
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil perisa pandan

Bahan B:
3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 paket agar-agar serbuk
2 sudu besar mentega

Bahan C:
3 helai daun pandan + 3 sudu besar air masak - kisar - tapis - ambil jusnya
setitik pewarna hijau epal
Cara:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam pengisar, dan kisar sehingga halus.
2. Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam periuk. 
3. Letakkan periuk di atas dapur. Gunakan api sederhana. 
4. Masukkan Bahan B dimulakan dengan air, gula pasir dan aar-agar serbuk. Kacau rata.
5. Seterusnya masukkan mentega. Terus kacau supaya semua bahan menjadi larut.
6. Setelah bahan mendidih, padamkan api dapur.
7. Bahagikan adunan kepada dua bekas. Satu bekas biarkan sahaja begitu dan satu bekas lagi ditambah dengan jus pandan dan pewarna hijau epal (Bahan C). Kacau rata
8. Sediakan bekas atau acuan yang sesuai untuk puding. Tuangkan 2 senduk adunan puding pandan di tengah bekas, kemudian tuangkan pula 2 senduk adunan biasa di tengah-tengahnya. Seterusnya tuangkan lagi adunan pandan diikuti dengan adunan biasa dan lakukan sehingga habis adunan puding tersebut.
9. Biarkan sejuk dan puding akan mengeras.
10. Untuk rasa lebih lazat, setelah puding sejuk boleh masukkan dalam peti sejuk.


Puding Roti Pandan
 Puding roti memang cepat mengenyangkan!

Puding Roti Pandan
Tak habis, boleh simpan dalam peti sejuk. Esok boleh sambung makan!

8 comments

  1. Puding roti pandan nmpk sedap tu

    BalasPadam
  2. Kena try ni nmpk cantik mesti sedapp

    BalasPadam
  3. Pernah buat, Memang Sedap.
    This time, wanna try Amie's style😋

    BalasPadam
  4. Klo guna agar agar tali boleh tak yer..?

    BalasPadam
  5. Klo guna agar agar tali boleh tak yer..?

    BalasPadam
  6. Ana Jingga,
    terima kasih.

    Mama Tisya,
    jemput ye.

    Unknown,
    boleh guna agar-agar tali

    BalasPadam
  7. Sedap. Suka puding tambah roti sebab dah biasa buat puding caramel tambah roti dan kurangkan telur.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe