Mee Hoon Sup Daging

9:06 PTG

Hari ini Encik Suami nak buka puasa dengan mee hoon sup. Kalau begitu, singgahlah kedai atau pasar beli apa yang perlu. Amie minta belikan bebola daging dengan daun sup saja. Encik Suami kata tidak ada daun sup di pasar!
Wokey!
Tak ada daun pun pun masih boleh buat mee hoon sup... ahaks!
Nanti boleh potong daun bawang hasil tanaman Firdaus untuk berikan warna hijau, nak bagi meriah mee hoon sup.

Mee Hoon Sup Daging
Mee Hoon Sup Daging ini Amie temankan dengan bebola daging, daging cincang, dan telur rebus. Sepatutnya ada sayur sawi tapi rupanya sawi dah habis dimasak Fairuz untuk sahur malam semalam.
Memang seronok susun pelbagai aksesori untuk pelengkap mee hoon sup, tapi ia tak menjamin mee hoon sup yang akan dinikmati itu sedap atau sebaliknya....hiks! Apa yang penting ialah penyediaan kuah sup itu sendiri.

Mee Hoon Sup Daging
Saja jew bubuh tomato ceri sebagai penambah seri. Sedap makan dengan kuah sup, sebab ada rasa masam manis bila dikunyah.

Mee Hoon Sup Daging
 Pengganti daun sup, daun bawang tanaman Firdaus.

Mee Hoon Sup Daging
Dengan adanya bebola daging dalam mee hoon sup, biasanya di sini dipanggil bakso!

Mee Hoon Sup Daging
Jangan lupa sambal kicap sebagai pelengkap rasa. Seperti biasa Amie kisarkan cili padi dengan bawang putih, jus limau kasturi, garam. gula dan kemudian tuangkan kicap lemak manis.

Mee Hoon Sup Daging
 Oh!
Hampir terlupa untuk kongsi resipi kuah mee hoon sup daging. Jom kita masak.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - celur - toskan - bilas - toskan sekali lagi
400 gram tulang
400 gram daging cincang
400 gram bebola daging
2 sudu besar serbuk rempah sup BABAS
2 batang serai - diketuk
2 cm halia - diketuk
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar lada putih - tumbuk
4 sudu besar minyak
2 liter air
garam / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan serai, bawang putih, bawang merah dan bawang besar. 
3. Setelah bawang layu kekuningan, masukkan rempah sup. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
4. Masukkan tulang dan daging cincang. Gaul sebati dengan bahan perencah. 
5. Setelah daging layu dan berubah warna, tuangkan air dan biarkan masak mendidih selama 10 minit.
6. Perlahankan api. Renih sehingga daging menjadi empuk.
7. Masukkan bebola daging. 
8. Perasakan dengan lada putih, garam / perasa pilihan. Renih selama 5 minit lagi.
9. Keluarkan daging cincang dan sebahagian bebola daging. Daging cincang tadi bolehlah dihiris-hiris.
10. Padamkan api dapur.

Selalunya kalau masak kuah sup Amie akan bubuh buah keras, tapi kali ini tak bubuh. Malas kot nak kisar dengan bawang dan halia. Semua bahan pun Amie hiris-hiris saja... ahaks!

Mee Hoon Sup Daging

Mee Hoon Sup Daging
 Kalau nak kuah sup nampak jernih tak perlu bubuh rempah sup. Bubuh saja rempah penumis atau sup bunjut.

Mee Hoon Sup Daging

Azan pun sudah berkumandang. mari kita berbuka puasa. Layan diri. Ambil mee hoon masuk mangkuk. Pilih aksesori yang disukai. Tuangkan kuah dan jangan lupa tambahkan rasa dengan sesudu sambal kicap!
Bismillah.

Mee Hoon Sup Daging

Mee Hoon Sup Daging
 Firdaus hirup beberapa sudu kuah mee hoon sup, kemudian makan kentang goreng.
Resipi Sambal Nasi Lemak Sedap dan Tahan Hingga 4-5 Hari
Dia tak mahu makan kentang goreng cecah sos cili, tapi nak makan dengan sambal nasi lemak yang tinggal semangkuk kecil ini!

Mee Hoon Sup Daging
Seperti hari-hari sebelumnya, tugas Fairuz kena sediakan minuman. Petang tadi dia buat air buah dalam tin. Alhamdulillah. Kenyang hirup sup, kenyang minum air buah!

5 comments

  1. perggghh sedap ni sis. saya yg peminat meehon dan masakan jenis sup ni, mmg on je dihidangkan camni. eh terus nak copy buat resepi ni lak ek 😁

    BalasPadam
  2. cantik je rupa bila dah susun segala macam sayuran untuk sup tu kak...
    cer tunjuk daun bawang tanaman firdaus tu kak, banyak jugak tuh

    BalasPadam
  3. Shirven,
    masakan sup memang sedap, apalagi kalau hirup panas2.

    Dana,
    ye,banyak pokok bawangnya dan memang setiap kali perlu ambil saja.

    BalasPadam
  4. Puas hati ni masak sendiri banyak rencahnya. makan sup panas-panas sedapnya. makan bihun bersup ni cepat kenyang. Cepat juga nak mengulang makan banyak kali. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masak sendiri memang puas hati. Boleh pilih bahan ikut selera kita.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe