Juadah Hari Raya : Rendang Pedas Daging Rusa

2:13 PTG

Walaupun akan beraya dalam suasana PKP tapi persediaan menyambutnya perlu dibuat juga.
Wahai hati, tidak perlulah terlalu melayan perasaan tentang kekurangan yang bakal dihadapi menjelang pagi Syawal nanti.
Berserahlah kepada Yang Maha Esa. Redha dan terimalah apa yang sedang ditempuhi. Banyakkan bersabar. Kalau kita rasa kita sedih kerana satu perkara, banyak lagi orang lain yang sedih kerana banyak perkara!
Walaupun kemungkinan besar tidak cukup bilangan ahli keluarga, belajarlah bersyukur. Sesungguhnya banyak nikmat Allah di sekeliling kita. Cuma kita saja yang tak nampak, atau buat-buat tak nampak kerana ada satu atau dua perkara yang kita tidak perolehi.
Wahai anakanda kami Abang Farid dan Fuad.
Jika ditakdirkan memang kalian beraya di tempat masing-masing, bersyukurlah. Sesungguhnya bukan pihak kerajaan suka-suka untuk kuarantin kamu. Sudah banyak usaha untuk membantu para pelajar pulang ke pangkuan keluarga. Bila tiba masa untuk kamu pulang, ada pula halangan yang datang. Kita kena patuhi SOP dari semasa ke semasa. 
Raya kan sebulan.
Mana tahu dalam tempoh itu kamu dapat pulang ke LD.
Cuma pesan Mommy : Pandai-pandailah jaga diri di tempat orang.
Kelmarin, Mommy masak Rendang Daging Rusa. Mommy frozenkan untuk hari raya nanti. Kalau ada rezeki kami, balik LD nanti kita boleh makan sama-sama.

Rendang Pedas Daging Rusa
Banyak versi rendang yang boleh dimasak untuk hari raya. Amie gunakan daging rusa dan masak rendang pedas dengan menggunakan cili padi. Apabila cili padi bertemu dengan santan dan bahan-bahan lain, hasilnya tidaklah begitu pedas seperti yang dibayangkan walaupun jenis cili padi kampung. Sedang-sedang saja pedasnya, dan sudah tentulah rasanya sangat sedap!

Rendang Pedas Daging Rusa
 Amie masak secara manual saja. Boleh gunakan periuk Noxxa jika mahu cepat siap.

Rendang Pedas Daging Rusa
Sebahagian rendang daging rusa Amie frozenkan dan petang kelmarin makan sedikit dengan nasi himpit. Jom kita lihat resipinya di bawah ini. Bagi yang suka kurang pedas, boleh gunakan cili kering jenis Wonder Hot. Kalau tak mahu pedas langsung, tak perlu bubuh apa pun jenis cili. Jika boleh, gunakan santan segar. Amie gunakan 750 gram pati santan segar.

Rendang Pedas Daging Rusa
1 kg daging rusa. Jika suka hirisan besar dan lebar, bolehlah buat sedemikian. Amie suka potong kecil begini. Senang nak makan dengan nasi himpit.... ahaks!

Rendang Pedas Daging Rusa
 Bawang besar 3 biji, dan bawang merah 10 biji. Jangan lupa bawang putih. Amie gunakan 5 ulas. Amie kisar berasingan dengan serai dan kawan-kawannya sebab pengisar tak muat!

Rendang Pedas Daging Rusa
Serai, halia dan lengkuas dan kunyit dihiris dahulu sebelum dikisar. Ada yang suka ketuk lengkuas dan halia saja. Amie kisar sekali harung.

Rendang Pedas Daging Rusa
 Untuk tambah aroma rendang, jangan lupa daun kunyit dan daun limau purut.

Rendang Pedas Daging Rusa
 Amie gunakan 10 biji cili hijau dan 40 biji cili padi kampung.

Rendang Pedas Daging Rusa
2 sudu besar gula kabung dan 5 sudu besar kerisek. Kalau tak ada gula kabung boleh gantikan dengan gula kerek, gula melaka atau gula pasir saja. Ada yang tambahkan asam keping atau asam jawa dalam rendang, tapi untuk rendang ini Amie tidak bubuh. Nak bubuh pun tidak ada masalah. Ikut citarasa masing-masing.
Semua bahan sudah ada, jom kita masak.

Bahan-bahan:
1 kg daging rusa - hiris ( saiz ikut citarasa)
750 gram pati santan segar
5 helai daun limau purut - buang urat belakang
1 helai daun kunyit - siat-siat
5 helai daun kunyit - hiris halus
5 sudu besar kerisek
2 sudu besar gula kabung (gula melaka / kerek / gula pasir)
asam jawa / asam keping (pilihan)
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 labu bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 batang serai - hiris
2 cm lengkuas
3 cm halia
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Dalam sebuah periuk / kuali, masukkan pati santan.

Rendang Pedas Daging Rusa
 2. Kemudian masukkan semua bahan kisar.

Rendang Pedas Daging Rusa

Rendang Pedas Daging Rusa
 Bahan kisar : bawang putih, bawang merah, bawang besar, cili hijau, cili padi, kunyit hidup, lengkuas, halia dan serai.

Rendang Pedas Daging Rusa
 3. Seterusnya masukkan daging rusa.

Rendang Pedas Daging Rusa
 4. Masukkan gula kabung.

Rendang Pedas Daging Rusa
 5. Dan juga kerisek.

Rendang Pedas Daging Rusa
 6. Masukkan juga sehelai daun kunyit yang disiat.

Rendang Pedas Daging Rusa
7. Jerang di atas dapur menggunakan api sederhana panas.
8. Apabila rendang mendidih, perlahankan api.
9. Selalu kacau supaya tidak hangus di bahagian bawahnya.

Rendang Pedas Daging Rusa
10. Setelah rendang pecah minyak, perasakan dengan garam, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.

Rendang Pedas Daging Rusa
 Rendang Pedas Daging Rusa dah siap!

Rendang Pedas Daging Rusa
Nampak berlinang-linang minyak rendang tu!

6 comments

  1. aduhai sedapnya lahai kak, kat sana mudah ye nak dapat daging rusa ye kak... kat sini macam susah je nk jumpa orang jual

    sian lahai emaknya berteman airmata rindu kat 2 anak bujang tu ye....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada juga daging rusa kalau rajin buat tempahan. Heheee.... Semakin rindu semakin sayang.

      Padam
  2. Salam Amie, tabahkan hati ya. Semoga Abang Farid dan Fuad dapat pulang beraya di bulan Syawal nanti. Sedap sungguh nampak rendang daging rusa tu. Dulu2 pernah makan daging rusa, rasanya lembut macam daging ayam. Sekarang susah nak jumpa dah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Cik Wan.
      Di sini pun susah juga nak dapat daging rusa. Dulu memang agak senang nak dapat. Sekarang harganya pun naik berganda.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe