Resipi Sedap Gulai Lemak Ketam dengan Nanas

11:13 PG

Selamat berhujung minggu.
Moga hari ini terus ceria walaupun masih dalam PKP.
Di LD, mendung dan hujan sekejap-sekejap. 
Sejuk!
Seperti biasa, selagi ada kesempatan Amie akan terus kongsikan resipi. Kali ini Amie paparkan resipi Gulai Lemak Ketam dengan Nanas. Kalau nak makan ketam memang kena gunakan dua belah tangan. Itu sebab, kadang-kadang lebih suka meratah ketam sahaja. Kalau beli ketam, selalunya Amie hanya rebus sahaja, dan ratah tanpa nasi. Tapi kali ini, nak makan dengan nasi pula. Gulai Lemak Ketam dengan Nanas ini memang banyak orang suka. Bubuh nasi dengan kuahnya pun dah rasa sedap sangat!

Resipi Sedap Gulai Lemak Ketam dengan Nanas
Di kawasan perumahan kami ada sebaris kedai yang menjual segala barang keperluan dapur. Selain cold storage, di bahagian belakangnya ada tempat berniaga ikan dan hasil laut yang lain seperti ketam, udang dan sotong. Namun begitu, semenjak PKP adakalanya ditutup disebabkan terputus bekalan yang didatangkan dari Tungku. Kelmarin dibuka pula setelah beberapa hari ditutup. Oleh kerana sudah beli udang dan ikan di Pasar Seri Perdana, jadi kami beli ketam pula. Ketamnya pula baru sampai dan kelihatan segar belaka. Kami pilih 7 ekor ketam betina dengan timbangan melebihi 1 kilogram. Harap-harap ada telurlah di dalamnya. 
Dan sememangnya rezeki kami, semua ketam betina yang kami pilih mempunyai telur di dalamnya! Jangan buang masa, mari kita masak.

Resipi Sedap Gulai Lemak Ketam dengan Nanas
Bahan-bahan:
1.2 kg ketam (7 ekor) - bersihkan - belah 2 setiap seekor
800 ml santan cair
300 ml santan pekat
500 gram nanas masak - kupas - belah - buang empulur - hiris sederhana tebal
2 biji tomato hijau- belah 4
2 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
2 biji cili merah
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah 
3 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas

Cara memasak:
1. Satukan santan cair, bahan kisar, serai, nanas, ketam ke dalam periuk.
2. Masak dengan api kecil, dan sentiasa kacau kuah hingga mula mendidih.
3. Masukkan asam gelugor, tomato dan santan pekat.
4. Terus kacau supaya tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Renih sebentar sehingga mendidih dan setelah masak sepenuhnya, padamkan api dapur.

Resipi Sedap Gulai Lemak Ketam dengan Nanas
Kalau nanas yang digunakan rasanya sudah masam, tak perlu tambah asam keping. Lengkuas boleh dihiris sahaja, tapi Amie lebih suka kisar bersama bahan yang lain.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe