Ikan Tenggiri Masak Pindang

11:36 PG

Sesekali melayan selera yang berbeza untuk seisi rumah seronok juga. Beberapa hari yang lalu, sebelum Fuad sampai ke LD, kita teringin nak makan ikan masak pindang. Encik Suami pula sukakan sup sayur atau sayur bening. Bila Fairuz jenguk ke dapur, dia tanya pula: Tak ada ayamkah?  Budak satu ini memang ayam saja yang dicari. Amie pun keluarkan sekeping ayam bahagian peha dan potong tiga. Goreng saja. Firdaus pula, walaupun boleh makan apa saja yang dihidangkan, keutamaannya ialah telur dadar.

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
1 batang serai - diketuk
1 keping asam gelugor - boleh gunakan bancuhan air asam jawa
7 biji belimbing buluh - belah tanpa putus
1 biji tomato - belah 4
1 liter air
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan hiris (tumbuk / kisar pun boleh):
15 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm halia
3 cm kunyit

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris bersama serai sehingga terbit aroma.
2. Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih.
3. Masukkan asam gelugor, ikan, belimbing buluh dan tomato.
4. Masak selama 5 minit.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
Ikan Tenggiri Masak Pindang
 Tak sabar nak bubuh kuah pindang ikan atas nasi!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Jadinya, hidangan makan tengahari kami berlaukkan menu kegemaran masing-masing. Fairuz dapat ayam goreng. Firdaus sudah tentu menambah nasi bila ada telur dadar dan sambal belacan!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Sambal belacan Siam (Thai) ini Amie buat banyak untuk bekalan 2-3 hari. Jadi kalau nak makan ambil saja dari simpanan.

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Sup sayur kegemaran Encik Suami ini Amie bubuh halia dan lada putih. Sudah tentulah berpeluh-peluh setelah menghirup kuahnya yang masih panas!

Ikan Tenggiri Masak Pindang
Dalam hidangan kami terselit  telur padi atau orang panggil telur seratus tahun.
Sekian.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe