Pegedil Jagung @ Perkedelek Kudapan Kegemaran

10:33 PG

Hari ini, 18 Ramadhan.
Syukur ya Allah atas segala nikmat yang Engkau kurniakan kepada segala mahkluk di muka bumi-Mu. Sesungguhnya kami hanyalah hamba-Mu yang dhaif, kerdil dan lemah. Ampunilah segala dosa dan kesilapan yang kami lakukan sama ada secara sedar atau sebaliknya. Sesungguhnya Engkai Maha Pengampun, dan kami selemah-lemahnya hamba. Tunjukkanlah kami jalan yang benar dalam mengharungi hidup di dunia ini.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Pagi ini Amie kongsikan satu resipi berasaskan jagung  yang menjadi kudapan kegemaran kami sekeluarga iaitu pegedil jagung atau perkedelek. Perkedelek ini selalunya dimakan bersama barobbo' atau bubur jagung, masakan tradisi masyarakat Bugis. Biasanya kami beli saja perkedelek ini di bazar Ramadhan  tetapi kali ini kena buat di dapur sendiri. 
Pegedil Jagung @ Perkedelek
Sebelum ini Amie pernah kongsikan beberapa kali resipi ini di sini: Pegedil Jagung @ Perkedelek.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Anak buah Encik Suami agih-agihkan hasil tanaman jagung kepada keluarga dan sanak saudara. Oleh kerana jumlahnya agak banyak, kami bahagikan pula kepada jiran-jiran. Setelah Amie buang kulit jagung, Amie letakkan jagung tadi di sudut dapur, dan tidak sempat untuk mengolahnya. Keesokan petang, barulah Amie tersedar jagung hampir kecut. Cepat-cepat Amie hiris.
Mula-mula kita hiris isi jagung. Bukan hiris terus sampai ke batang, tapi hiris nipis beberapa kali sampailah ke batang jagung. Amie dapat 4 kali hirisan. (Gambar bawah: Panduan dari entri lama).

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Kalau kita gunakan jagung yang masih segar, memang nampak lembut dan berair seperti gambar di atas. Gambar di bawah, jagung yang mula kurang kesegarannya tapi masih ok.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Bahan-bahan:
6 batang jagung  manis - hiris biji jagung dari batang
3 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - cincang 
5 tangkai daun sup - hiris 
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 biji telur
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Ini antara bahan yang digunakan untuk membuat adunan jagung. Telur dalam gambar hanya sebiji, jadi kena tambah lagi sebiji.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Cara:
1. Sediakan mangkuk besar untuk membuat adunan jagung.
2. Masukkan jagung hiris, hirisan daun sup, dan hirisan bawang besar.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
 3. Seterusnya masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
4. Tambahkan lada putih tumbuk dan  garam / perasa pilihan secukupnya.

Pegedil Jagung @ Perkedelek

Pegedil Jagung @ Perkedelek
 5. Kemudian masukkan telur dan gaul. Boleh masukkan dua biji telur sekali harung atau masuk sebiji-sebiji seperti yang Amie buat di bawah ini.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
 Oleh kerana adunan agak kering, jadi Amie tambahkan sebiji telur lagi.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
 6. Adunan jagung sudah sedia untuk digoreng.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
7. Panaskan minyak. Dalam bab minyak ni, sebab nanti pegedil jagung tu jadi leper, jadi tidak perlu bubuh minyak terlalu banyak. 
8. Ambil satu sudu besar adunan dan letakkan dalam kuali. Adunan akan terbentuk sendiri.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
10. Terbalikkan pegedil untuk mendapatkan warna kuning keemasan pada kedua-dua belahnya.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
11. Angkat dan toskan.

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Pegedil Jagung @ Perkedelek ini sebenarnya Amie buat minggu lepas tapi baru sempat dijadikan entri pada hari ini. Sewaktu berbuka puasa, Firdaus tidak mahu menjamah nasi. Bila ternampak perkedelek ini, katanya dia nak makan semua! Berebutlah dua beradik Fairuz dengan Firdaus nak makan perkedelek! Selepas solat terawih, dia sambung semula makan perkedelek ini. 

Pegedil Jagung @ Perkedelek
Buat pertama kalinya, kita yang buat perkedelek di dapur sendiri akhirnya tidak dapat makan sekeping pun... kah! Patutlah Firdaus tak mahu makan nasi, rupanya kekenyangan makan perkedelek!
Lain kali Mommy buat lagi ye sayang!

2 comments

  1. Tak pernah makan lagi kuih ni. Nampak sedap sebab jagung tu favourite juga

    BalasPadam
  2. Azhafizah,
    makanan ini popular dalam kalangan masyarakat Bugis.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe