Makan Putu & the Gang di Kala Hujan Petang

7:50 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini menyongket dari pagi sehingga ke petang. Ada sahaja urusan yang hendak dibereskan. Dapur pun malap terus, tanpa sepuing asap!
Hujan pula turun sepanjang hari, renyai-renyai dan sekejap-sekejap berhenti. Balik rumah buka bungkusan makan yang sempat dibeli. Jom kita makan. Kali ini hidangan makanan tradisi Bajau memenuhi meja.

Hidangan Makanan Tradisi Bajau

Putu

Watak utamanya sudah tentulah putu. Cerita tentang putu ini Amie pernah kongsikan dalam entriHASIL KARYAKU : WAH, BANYAKNYA LAUK! 

Edisi Siri Antologi Anedot Menu Pilihan Hati yang berjudul Wah, Banyaknya Lauk! Mula-mula sampai LD, kita pun hairan melihat putu yang jauh berbeza dengan putu di tempat kita!




Putu boleh dinikmati dengan pelbagai lauk. Biasanya putu dimakan bersama ikan bakar dan kilau.Sekarang kita sudah faham, bukan nasi sahaja yang boleh dinikmati dengan lauk-pauk, tetapi putu dan ambuyat pun ada lauknya juga!

Kerabu Mangga, Sambal Mangga, Kilau & Rumpai Laut

Ikan Layar Bakar, Sotong Bakar, Ikan Pari Bakar & Tongkeng Ayam Bakar

Pelbagai jenis pencecah ikan bakar.


Sotong Bakar

Sotong bakar ini Firdaus sudah tempah awal-awal. Kita nak makan ikan pari bakar, dan Encik Suami makan ikan layar bakar. Kesemua lauk-pauk ini dimakan bersama putu.

10 comments

  1. Masa PKP tu hari DBP ada buat pertandingan anekdot mengenai PKP. Saya masuklah sebab memang tak boleh buat apa masa PKP. Dapat le saguhati. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya saya ada baca anekdot Encik Fairus. Ada editor kami kongsikan dalam group. Kalau tak silap Encik Fairus cerita tentang daun kucai / daun bawang ...kalau tak silaplah. Atau mungkin itu tulisan orang lain.

      Padam
  2. Aduhai...
    beberapa hari lepas meleleh air liur tengok linut..
    Ni putu pula ..
    Mana nak cari niiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Marilah sini... kita memutu bersama-sama...heheheee.

      Padam
  3. Betul banyak lain. Masing-masing dengan lauk yang diingini. Kalau saya pilih sotong dan pati bakar.
    Menarik makan dengan putu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Unik betul budaya di negara kita kan NA. Macam-macam jenis makanan.

      Padam
  4. Pertama kali kita tengok putu yg dimakan dgn lauk-pauk. Biasa jumpa putu mayam, putu bambu, putu piring yang dimakan dgn kelapa parut.

    BalasPadam
  5. Macam ni rupanya tradisi bajau. Banyak hidangan atas meja. Macam Korea style juga. Menarik putu ni dihidangkan dengan pelbagai lauk pauk yang menyelerakan. Baca tajuk saya ingat Kak Amie makan putu mayam lagi. Rupanya putu lain :)

    BalasPadam
  6. huih banyaknya dia punya lauk dengan putu tu kak, mesti kenyang tu lepas makan. Siap ada tongkeng ayam lagi ya kak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe