Sarapan Putu Mayam di Inanam

9:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
10 September 2022, bersamaan hari Sabtu. Kami sepakat untuk berehat sahaja, dan menolak dengan baik pelawaan Abang Aznan untuk jalan-jalan menaiki keretapi dari Tanjung Aru. Walaupun memang kita hendak sangat naik keretapi, tetapi kita terpaksa urungkan hasrat itu kerana pada sebelah malamnya kami akan menghadiri Majlis Makan Malam Temu Karyawan Bayu-Kenyalang di Palace Hotel. Pada mulanya Abang Farid sudah tempah penginapan kami di Hotel Palace untuk memudahkan kami bergerak. Namun tempahan terpaksa dibatalkan kerana kami tidur di Gardens Condominium sejak datang pada hari Selasa.

Cadangnya, pada malam nanti Fairuz yang akan hantar kami ke Palace Hotel.
Pagi Sabtu itu, kita bermalas-malas bangun sebab tidak jalan-jalan cari penat lagi...ahaks.  Kami cadang hendak mencari bahan untuk masak tengah hari. Alang-alang keluar rumah, baiklah terus mencari tempat untuk sarapan pagi. 

Encik Suami memandu ke Inanam, dan masuk ke Jalan Burung Keleto. Ketika itu jam sudah menunjukkan pukul sembilan pagi. Kebetulan mata terpandang putu mayam di restoran! Lama sungguh tak makan makanan tradisional India ini. Waktu kecil dulu, di kampung kami ada seorang lelaki India keliling kampung jual putu mayam dengan menaiki basikal sambil bunyikan pon pon pon! Orang kampung selalu beli dengannya. Rasanya dulu sekeping berharga 15 sen!

Putu Mayam RM3.90 sen.

Putu Mayam

Beginilah rupa putu mayam yang kita makan di sini.
Bolehlah buat ubat rindu kenangan masa lalu!



Firdaus pula nak makan samosa. Ambillah tiga ketul untuknya.
Nampak macam tak sabar nak terkam samosa!


Firdaus buang kacang dari dalam sarung samosa. 
Habis 3 keping Firdaus makan. Kenyangkah makan samosa dengan minum milo saja?


Ini dia makanan kegemarannya sudah sampai. Sudah tentulah kentang goreng! Firdaus sambunglah makan sarapannya.


Encik Suami pula makan nasi lemak sambal udang dengan telur goyang.

Nasi Lemak Sambal Udang Telur Goyang.


Kita pula manalah kenyang makan putu mayam yang seco'et tu.... ahaks! Mana cukup tenaga nak masak untuk makan tengah hari nanti. Jadi kita memesan nasi beriani lauk ikan tenggiri goreng.

Nasi Beriani Ikan Tenggiri Goreng.

Anak-beranak sedang menikmati sarapan pagi masing-masing.

Ikan Merah

Terbayang ikan merah yang belum habis dimasak! Apa tidaknya, setiap hari keluar bersama anak-anak buah, makan minum semua di luar dan makan setiap malam di rumah Abang Aznan. Jadi, tidak sempat untuk masak di kondo. Harap hari ini dapat masak untuk Fairuz dan Haziqkerana keesokan paginya kami hendak pulang ke Lahad Datu.

14 comments

  1. Beza warna putu mayam sana dengan di Semenanjung.

    Beria Firdaus makan samosa tu.

    BalasPadam
  2. Teringat India yang selalu jual putu mayam menaiki motosikal sambil melaungkan "putu mayam....."

    BalasPadam
  3. Salfok saya kerana lebih terarah ikan merah yang besar dan pastinya segar tu.Kepalanya selain asam pedas, bikin sup pedas-pedas masam..aduh,sedapnya.

    Saya kalau teringin putu mayam,rendam & kukus mihun Faiza..makan dengan kelapa dan gula merah...baru je makan beberapa hari lepas..tidaklah 100% macam ori..tapi boleh la buat hilang kempunan.🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa... ikan merah tu besar. Boleh olah jadi empat jenis masakan.

      Padam
  4. Ek sekeping ke harga RM3.90? Memang tidak kenyang.
    Itulah Fairuz mesti hendak selalu makan masakan air tangan ibunya apabila ada di sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Sayangnya kami pun asyik ke sana ke mari, tidak berada di rumah sepanjang hari.

      Padam
  5. Wah, pagi-pagi sudah makan beriani. Yelah, berjalan ni kadang-kadang nak rehat jugak. Harap ada rezeki kak Amie naik keretapi dari Tanjung Aru nanti

    BalasPadam
  6. Putu mayamnya macam bihun. Eh, baru tadi kita komen sebut jenis2 putu termasuk putu mayam, hehehe.

    BalasPadam
  7. Sedap putu mayam. Biasa nampak warna hijau atau putih. Memang tak kenyanglah kak Amie makan secoet tu. hihi..kena nasi jugak. Rare nasi beriani dengan ikan tenggiri. Wahh habis Firdaus makan samosa. Gigih asingkan kacang.

    BalasPadam
  8. Kalau di semenanjung kan warna putih putu mayamnya kan kak, itulah dana mula2 ingat megi goreng ke apa tadi heheheh. Besar samosanya tu memang kenyangla Daus, ditambah dengan fries lagi. Sedap semua menu kekenyangan sampai tengahari nampaknya kak

    BalasPadam
  9. kemana lah hilang komen dana tadi kak, hilang lagi. Putu mayam di sana warnanya lain ya kak. Kalau semenanjung kan putih macam mehun tu, sebab tu tadi dana ingatkan mehun goreng ke apa.

    BalasPadam
  10. tak pernah lg mkn putu mayam di sabah..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe