Edisi Pantun Warisan : Yang Santun Yang Berjiwa

11:04 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin, sewaktu makan tengah hari bersama Encik Suami, tiba-tiba dapat panggilan telefon daripada J&T. Katanya, ada kiriman bungkusan untuk kita. Oleh kerana kenderaan J&T sudah ada di depan rumah, jadi kita minta masukkan sahaja bungkusan tersebut ikut celah pagar, dan tolak sedikit ke dalam. Takut basah ditimpa hujan. Dan ketika itu memang sudah hujan pun.

Sampai di rumah, kita terus buka bungkusan. Takut basah. Alhamdulillah. Kiriman diterima dengan sempurna. Hanya bungkusannya saja sedikit basah. Kita pun terus ke sudut Taman Firdaus mencari tempat untuk ambil gambar. Melihatkan kulit buku yang sangat dekat dengan warna alam, kita sandarkan sebuah di batang pokok bidara yang sedang dililit oleh pokok telang.

Memperkenalkan karya terbaharu dalam Edisi Pantun Warisan : Yang Santun Yang Berjiwa. 

Pantun Enam Kerat : Yang Santun Yang Berjiwa.


Terima kasih sekalung budi buat warga kerja Tim Syfe , penyelenggara Projek Roslah Mohd Rani dan Mohassah Borhan, dan Tok Mat Munsyi Mohamad Musip selaku editor / kurator / penulis prakata yang memberi peluang untuk kami mengasah minda menukil pantun enam kerat.
Hanya Allah yang dapat membalas segala jasa baik di atas kesabaran dan penat lelah mereka merealisasikan Yang Santun Yang Berjiwa.


Meminjam kata-kata Editor SYFE-WACANA MBM, Munsyi Muhamad Musip:
Sesungguhnya kerja menekuni karya pantun bukan sekadar mencoretkan diksi berangkap yang menggagaskan maksud, tetapi dapat juga mengimbanginya dengan kesan emotif ketika dibaca. 
Benarlah.... mengarang pantun enam kerat tidak semudah menukang pantun dua atau empat kerat! Kita sendiri rasa sangat tercabar untuk menyiapkannya! Namun, sudah dinamakan menukang, memang dari semasa ke semasa perlu diperbaiki, untuk hasil sebaik mungkin. Di bawah ini, sebahagian pantun yang mampu kita tukangi.


Walau pun hasilnya tidak sesempurna mana, namun rasa puas hati dapat mengarang pantun enam kerat yang diterbitkan bersama hasil nukilan 49 penulis yang lain. Masih banyak ilmu perlu digali untuk menghasilkan pantun yang berkualiti.


Ragi dijemur di batang tumbang,
     Lebah menghurung mencari makan,
          Jadi serpihan bertabur-tabur,
Bahagi masa agar seimbang,
    Masalah dikongsi elak tertekan,
         Cukupkan waktu rehat dan tidur.

Padi bukit masak di tangkai,
     Gugur ke tanah warnanya pudar,
           Tidak dimakan hanya dilihat,
Jauhi penyakit tiga serangkai,
      Rajin bersenam obes dihindar,
            Amalkan terus gaya hidup sihat.

 

20 comments

  1. Tahniah Kak Amie. Biasa pantun 2 kerat 4 kerat. Rupanya 6 kerat juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Fizah. Ada 8 kerat, 10 kerat, 12 kerat dan 14 kerat.

      Padam
    2. Ohh banyak lagi eh. Terima kasih Kak Amie.

      Padam
  2. Tahniah puan...Kalau sudah ke pantun 6 kerat, memang hebatlah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Encik Fairus. Memang terkial-kial juga semasa mengarang pantun 6 kerat ini.

      Padam
  3. Tahniah kak Amie. Wah, pantun 6 kerat. Nasihatnya pun bagus-bagus dijadikan panduan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Sal. Kak Amie yang tak mahir mengarang pantung memang memakan masa juga untuk menulis sampiran dan maksudnya.

      Padam
  4. wah tahniah kak Amie, bestnya ada buku pantun yee. ingat lagi dulu VM selalu pinjam buku sastera di library. hhihihi

    BalasPadam
  5. Terbaiklah Kak Amie 👍
    Ambil gambar buku pun kreatif :)

    BalasPadam
  6. Kak Amie ibarat pisau, makin diasah semakin tajam.

    BalasPadam
  7. hebattt kak amie kite ni... bukan kaleng2 ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe