Hasil Karyaku : Wah, Banyaknya Lauk!

8:54 PTG

Apa khabar rakan-rakan blogger dan pengunjung setia Amie's Little Kitchen? Moga sihat-sihat sahaja. Amie jenguk sekejap ke dapur untuk sajikan entri yang banyak tertangguh. Kali ini Amie paparkan hasil karya Amie dalam edisi Siri Antologi Anedot Menu Pilihan Hati yang berjudul Wah, Banyaknya Lauk!


Wah, Banyaknya Lauk! memaparkan coretan 29 orang penulis dengan pengalaman masing-masing berkaitan makanan di negara kita. Kita sering membayangkan betapa banyaknya pilihan lauk-pauk yang disediakan di kedai makanan atau restoran. Sudah tentunya ada kenangan tersendiri ketika menjamu selera di tempat tersebut.


Amie menyumbangkan dua buah anekdot berkaitan makanan di bawah tajuk  Berkenalan dengan Makanan Tradisi Sabah iaitu:

  • Buah Asam Aroi-Aroi
  • Putu
Anekdot Buah Asam Aroi-Aroi berkisar tentang makanan Kadazan Dusun, manakala Putu berkaitan makanan tradisional masyarakat Bajau. 



Sudah tentunya anekdot yang ditulis berkaitan 'putu' Sabah yang jauh bezanya dengan 'putu' di tanah semenanjung.


Amie banyak kali membuat paparan tentang putu.Untuk maklumat lanjut tentang putu, boleglah klik blog lik di bawah ini.

Putu

Putu dan lauk-pauknya.


Gambar di atas ini hasil air tangan sendiri, manakala gambar di bawah hasil dari gerai.

Terima kasih kerana sudi singgah di sini.
In syaa Allah, mudah-mudahan ada kelapangan waktu untuk kita bertemu lagi.
Selamat berpuasa.


23 comments

  1. buah asam aroi aroi baru bagi mbul kak amie...makanannya seperti biasa nampak menggiurkan...pengen ngicip semua yang ada dalam tampah (foto bawah hihihi)

    BalasPadam
  2. Oh, lain benar Putu di sana ya, Kak Amie. Sebelum baca entri ini, kufikirkan banyaknya lauk berbuka Kak Amie, hihihi.

    BalasPadam
  3. Memang jauh beza ni. Putu di sana makan bersama lauk pauk.

    BalasPadam
  4. Oh macam tu putu rupanya. Saya pun bayangkan putu piring putu bambu kok ada lauknya... rupanya putu lain....emmm kiranya malaysia mempunyai pelbagai jenis masakan. Kalau di gali masakan pelbagai kaum rasanya lagi banyak. Yang di sabah yang amie tunjukkan dah pelbagai apa lagi kaum yang lain yang mempunyai makanan tradisi mereka.

    BalasPadam
  5. nampak padat sungguh putunya...macam pulut panggang pun ada juga

    BalasPadam
  6. Saya tak pernah makan putu Sabah. Nampak menyelerakan, tambah ada banyak lauk. :)

    BalasPadam
  7. Makin rancak menulis buku ye Kak Amie, alhamdulillah & tahniah :)
    Nampak sedap pula hidangan putu tu... tak silap pernah tengok dalam satu rancangan travelog di TV.

    BalasPadam
  8. ingat buku resepi tadi hihi. tahniah kak amie terbaik lah keluar lagi karya terbaru

    BalasPadam
  9. Oh! itu putu and the gang memang beza-berbeza dengan putu di semenanjung heheehe...

    BalasPadam
  10. Oh tak sama dgn kat sini
    Yg tahu putu mayam dan putu buluh @bambu

    BalasPadam
  11. Selalu juga nampak posting cikgu pasal beli putu dan tompek(kita dah pandai sebut🤭)
    Nampak ikan tongkol panggang tu mengiurkan .
    Banyaknya hasil karya cikgu + yang lain-lain..
    Kalau singgah sini memang banyak info la

    BalasPadam
  12. semua sedap tu amie. saya suka putu and the gang tu, sedap! selamat berpuasa amie

    BalasPadam
  13. semua tu masakan yg belum pernah makan dan jumpa.. hehe. banyak info masakan kalau beli buku ni

    BalasPadam
  14. nmpk mcm pulut putut sabah ye...pelbagai aneka lauk dr sabah

    BalasPadam
  15. Betul tu Kak AMie..lain sangat putu Sabah dengan putu Semenanjung...

    BalasPadam
  16. Wah.. menariknya putu disana.. makan dengan lauk..
    Tahniah kak Amie untuk buku terbaru.. Ohsem..

    BalasPadam
  17. kalau saya pun akan bereaksi sama. teringin nak merasa putu masyarakat Bajau. mesti unik

    BalasPadam
  18. Terima kasih info, baru tahuuuuu rupanyaaa itu putu...

    BalasPadam
  19. Tahniah kak Amie berpeluang menyumbangkan karya dalam buku ni. Memang lain betul putu semenanjung dengan Sabah. Yang penting putu ni istimewa banyak lauk pauknya. Macam lemang bila tengok sekali imbas.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe