Berkenalan dengan Keluarga Kerapu

9:25 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini sempat jalan-jalan cari ikan. Kebetulan pula ada ikan kerapu segar baru naik ke pasar. Masih hidup. Suka sangatlah Firdaus nampak sesuatu yang baharu. Sampai ke rumah, habis diselongkarnya ikan-ikan, dan diletakkan di dalam besen lalu disiram air. Harapannya agar ikan-ikan tadi boleh bernafas dan berenang! 


Encik Suami beli ikan kerapu campur-campur seberat dua kilogram. Ada lima jenis semuanya. Jom kita berkenalan dengan keluarga kerapu di bawah ini. Sayangnya kita tak tahu nama jenis-jenis kerapu. Kalau ada yang tahu tolong kongsi ya.

Ikan Kerapu Merah.

Kerapu.....

Kerapu.....

Kerapu....



Kerapu....

Nampak macam sama kan? Tapi sebenarnya berbeza, Warnanya tidak sama. Samalah seperti ikan kembung! Ada jenis temenung, ada jenis pelaling tapi kita panggil kembung saja.

Ikan Kembung.

Suka sangatlah apabila kita jumpa ikan kembung jenis ini di pasar. Susah sangat nak jumpa. Dalam setahun, belum tentu dapat sekali!

Ikan Bilis

Ini ikan bilis. Encik Suami suka kalau goreng garing salut tepung. Biasanya ikan bilis ini dijadikan kilau (makanan masyarakat Bajau).

Ikan Bulan

Ini ikan bulan. Kita suka beli ikan ini, kononnya gantikan ikan terubuk. Di Sabah tidak ada ikan terubuk. Kalau teringin makan terubuk, kita beli ikan bulan saja.

Ikan Baguk.

Kita beli ikan baguk dengan harapan ada telur di dalamnya!
Zaman kanak-kanak dahulu, puaslah kami makan ikan baguk sama ada digoreng, dimasak semur atau masak kari. Dahulu, ikan baguk sangat terkenal di kampung kami dan dijadikan lauk semasa kenduri-kendara dan dalam nasi ambeng.

20 comments

  1. Macam² jenis kerabu ada rupanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, banyak adik-beradik dan sepupu sepapat serta saudara maranya. Berpuluh-puluh jenis.

      Padam
  2. Saya tahu kerapu yang ada bintik-bintik tu je 😁

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerapu bintik pun banyak jenis juga. Macam-macam warnanya.

      Padam
  3. Good info. Tak tau pulak yang gambar pertama tu keluarga kerapu.

    BalasPadam
  4. Dana siap guna apps google lens untuk cari nama ikan tu kak
    1- splendid alfonsino /finned bulls eye
    2- black snapper
    3- red grouper
    4- grouper brown spotted
    5- sawedged perch
    6- indian mackerel

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Dana. Memang kebanyakkannya nama omputih. Susah nak jumpa nama tempatan. Mungkin sebab jarang ada di pasaran.

      Padam
    2. ye betul tu kak, tapi kalau dekat semenanjung ni ikan kerapu gini memang mahal lah. Setara dengan ikan merah dan kawan-kawan.

      Padam
  5. Lupa nak tanya akak berapa rm harga semua ikan tu kak? kerapu dekat sana rm berapa sekilo kak? Ikan baguk kalau kat johor di panggil ikan belukang atau ikan duri ek kak? dana suka tu kalau di masak asam pedas kepalanya, daginya di goreng pastu masak kencur... aduhla sedap betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harga ikan kerapu tidak sama Dana. Ikut jenis. Yang kecik lain harga, yang besar lain harga. Biasanya kerapu yang kecik-kecik RM12-RM15 sekilogram. Kerapu biasa yang besar sikit cecah RM18. Yang merah, pernah beli sekilogram RM50. Itu dulu Kak Amie beli untuk resipi masakan permintaan Maggi. Ada yang harga RM60 sekilogram, harga RM120.00 sekilogram pun ada.

      Padam
    2. ikut jenis jugak ye kak, tapi sudahla fresh besar harga mahal pun takpe puas hati

      Padam
  6. Ikan baguk tu macam ikan duri, Kak Amie. Tapi sori, sy tergelak tengok kerapu tak berjenis semuanya kecuali yg merah, hahaha. Kembung tu, cuba goreng kunyit bawang putih macam Suria Amanda, mesti sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iye kot ikan duri.
      Haaa...itu sajalah ikan kerapu yang Kak Amie tahu sebab warnanya merah, jadi panggil sajalah kerapu merah. Mak mentua panggil ikan gelek merah. Nanti nak cuba juga goreng kunyit bawang putih macam SA buat. Kunyit hidup ada kat esbok.

      Padam
  7. Ikan gred A ni...kategori ikan mahal la kat sini..tidak sekufu dengan kembung🤭
    Saya hanya kenal kerapu merah sebab warna merah 🤣

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biar pun jumpa ikan kayangan, ikan kembung juga yang memikat hati hihihiiii!

      Padam
  8. Rezeki Kak Amie dapat makan pelbagai jenis ikan yang segar bugar 👍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Balik kampung di Selangor pun dapat juga makan makanan laut yang segar sebab kami dekat dengan Jeram, Kuala Selangor. Banyak bekalan kerang, ikan seafood lain.

      Padam
  9. Kalau tanya saya memang tak tahu jawab dia. Ikan kerapu pun tak kenal rupa paras dia. Entah pernah makan ke tidak pun tak tahu. Tapi ikan kembung susah nak dapat. Yang ada ikan mambong, lolong dan selar je banyak. Ikan kembung juga yang sedap. Seronok dapat ikan segar segar dari laut. Dalam kepala dah kira kira dah nak masak apa.

    BalasPadam
  10. hahahha beria tau ammi nak kenal dengan family kerapu ni...tapi tiada jawapan. mujur nampak kat komen dana ada buat carian. tq dana

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe