Nasi Beriani vs Nasi Arab

9:06 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Mari kita cerita tentang menu makan tengah hari kami pada minggu lepas, Nasi Beriani vs Nasi Arab. Kita sembang dahulu tentang Nasi Beriani (ejaan Kamus Dewan Edisi Keempat) yang dipercayai berasal dari Asia Selatan iaitu India dan Pakistan. Di India, Nasi Beriani terdapat dalam pelbagai variasi seperti:
  • Hyderabadi Biryani
  • Thalassery Biryani
  • Lucknowi Biryani
  • Bombay Biryani
  • Calcutta Biryani
  • Vaniyambadi Biryani

Di Asia Tenggara pula, Nasi Beriani mempunyai nama tersendiri mengikut negara seperti:
  • Nasi Beriani Gam - Malaysia dan Singapura
  • Nasi Briyani - Indonesia
  • Khao Mok - Thailand
  • Danbauk - Myanmar
  • Nasing Biringyi - Filipina
Sumber: NASI BERIANI

Lain kali kita cerita pula tentang Nasi Arab. Tajuk entri Nasi Beriani vs Nasi Arab sebab nak berkisah pilihan makan tengah hari kami. Encik Suami makan Nasi Arab, Amie makan Nasi Beriani.

Nasi Beriani Ikan vs Nasi Arab Ayam

Kami ambil makanan ikut selera. Kalau Encik Suami, selagi tidak datang sup kosong ke meja, memang dia rasa tak lengkaplah hidangannya. Jadi, sudah ada sup kosong, acar mentah dan keropok papadom, maka Bismillah.

Nasi Beriani Ikan


Lauk-pauk Nasi Beriani tidak terhad kepada ayam atau kambing sahaja. Amie ambil lauk ikan putih goreng. Kita ambil sendiri nasi dan lauknya. Kalau pelayan restoran yang ambilkan nasi, memang penuhlah pinggan, dan biasanya kita tak habis makan. Biasanya Nasi Beriani kita ada acar dan keropok papadom. Amie tambahkan acar mangga dalam pinggan.

Nasi Arab.


Nasi Arab pilihan Encik Suami berlaukkan ayam goreng dan acar timun.

Keropok Papadom.

Sup Urat & Perut

Kami minta sup urat dengan perut. Pelayan restoran ambilkan semangkuk kecil, tetapi penuh isinya! Puaslah kami meratah. Ada pun Sup Urat & Perut ini tidak ada kaitan pun dengan Nasi Beriani & Nasi Arab. 

Oh, ya! Kami makan di Restoran Rumpun Selera. Lepas makan terus balik rumah.
Kalau sesiapa jalan-jalan ke Lahad Datu, bolehlah singgah di sini:
Restaurant Rumpun Selera, 
Bandar Sri Perdana, 91100 Lahad Datu, Sabah

12 comments

  1. Kalau kami jalan-jalan ke LD nak singgah juga RRS tu..tapi sebelum tu nak sanggah Amie's Little Kitchen dulu la🥰
    Saya baru tau ejaan yang "beriani" yang betul..TQ cikgu.
    Sup tu sedapnya..sup urat tu kat sini dipanggil sup keting..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh...boleh sangat Mama Cella. Singgah dulu rumah kita @ Amie's Little Kitchen, di seberang jalan tak jauh dari RRS.
      Ooh, urat sama dengan keting ye.

      Padam
  2. Macam2 masakan kat restoren tu ya, western, eastern, Malaysian cuisine semua ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pagi: masakan India & Melayu
      Tengahari : Masakan Melayu, India & Arab
      Petang & Malam: Semua ada.

      Padam
  3. Dua-dua sedap kan kak, sebab nasi nya dah sedap berperisa dengan rempah. Aduh tapi kok dana tergoda nengok supa urat dengan perut tu, sedapnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie teringat rojak... apa tu yang Dana selalu share, rojak urat kot.

      Padam
  4. Lain tempat lain ejaanya. Sebutan pun lebih kurang. Nampaknya Kak Amie lebih suka lauk ikan dari ayam dan kambing. Sup dan suami kak Amie berpisah tiada :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya Kak Amie suka kambing dan ayam, tapi sekarang ini gusi tak berapa kuat selepas pembedahan, jadi terpaksalah makan ikan saja...ahaks. Nanti dah okey, memang terkam kambing saja.

      Padam
  5. Kedua-duanya) pun sedap bagi saya tapi itulah kena ada sup, kalau tak kering je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Nasi beraroma memang selalu menggoda selera.

      Padam
  6. mata sy tetap pada sup urat & perut tu hehee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe