Nasi Begana & Majlis Aqiqah

9:31 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Malam semalam rewang di rumah kakak ipar kerana hari ini ada majlis aqiqah untuk cucunya, Khadeeja iaitu anak Abang Aznan. Abang Aznan sampai ke LD pada pukul 11 malam, jalan darat dari Kota Kinabalu.

Majlis aqiqah bermula seawal pukul 10 pagi. Tak sempat pula kita jenguk ke ruang tamu melihat perjalanan manjlis. Kita duduk di dapur, leka sembang dengan biras. Hanya terdengar bunyi kompang sahaja dari ruang tamu.

Seperti biasa, tradisi masyarakat Melayu Cocos memang tetap dijaga, terutamanya titipan untuk tetamu lelaki (terlibat dalam majlis, kompang dan doa) bawa pulang. Selain pulut kuning dan ayam panggang, nasi begana tidak ditinggalkan. Masa yang berlalu, sedikit-sebanyak turut mengubah tradisi ini. Kalau dahulu, nasi begana diletakkan di dalam pinggan, ditutup daun pisang, dan kemudian diletakkan seketul ayam begana saiz besar di atasnya. Hari ini, nasi begana hanya ditempah, dan diletakkan dalam bekas plastik yang bertutup.

Kita rasa rindu rewang masak ayam begana sewaktu hayat MIL masih ada. Aroma kelapa sangan yang kemudian digaul bersama ayam begana sangat semerbak!

Nasi Begana


Kita kongsikan resipi Ayam Begana yang pernah kita masak 10 tahun yang lalu. Lamanya kita tak masak Ayam Begana! Resipi ini Amie minta daripada seorang rakan yang memenangi hadiah pertama pertandingan masakan tradisional anjuran Panitia Kemahiran Hidup

Resipi: Ayam Begana
Sumber : Surayaati Kadia (Kampung Cocos, Lahad Datu, Sabah.)


Bahan-bahan:
500 gram daging ayam - potong ikut suka
3 biji bawang putih - tumbuk / kisar
5 biji bawang merah - tumbuk / kisar
1 labu bawang besar - tumbuk / kisar
1/2 cawan serbuk kari
1 sudu serbuk ketumbar
1/2 cawan cili kisar
2 batang serai
2 cawan kelapa parut
jus limau nipis / air asam jawa
minyak
1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan


Cara:
1. Gaul ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Perap seketika kemudian goreng setengah masak.
2. Sementara itu satukan serai bersama kelapa parut untuk disangai dan kemudian kisar / tumbuk menjadi kerisik.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar, serbuk ketumbar, dan cili kisar serta serbuk kari hingga naik bau.
4. Masukkan daging ayam yang telah digoreng tadi.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga daging ayam menjadi empuk.
6. Masukkan bahan-bahan perasa bersama dengan jus limau nipis / air asam jawa.
7. Masukkan kerisik dan biarkan seketika sehingga agak kering.
8. Tutup api dan hidangkan.

Nasi Begana / Ayam Begana ini memang sangat sedap! Tak dapat makan daging ayam, gaul nasi putih dengan bahan kerisik yang berempah itu pun nak cukup lazat!

Kakak ipar bersama cucu-cucunya. Khadeeja yang dipeluk.


Masih lagi ada bunga telur, dan di dalam beg kertas itu mengandungi jajan untuk para tetamu.

Gambar kenangan kita di majlis aqiqah Khadeeja.



12 comments

  1. Oh..Abang Aznan tu kira pangakat anak saudara cikgu la kan..Meriah dan mewahnya Aqiqah dah macam kenduri kahwin.bestnya
    Merpati dua sejoli tu makin lama makin nampak menawan dan muda belia..Apa rahsia?🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, Abang Aznan anak saudara kami.
      Haaa... muda belialah sangat. Itu kan trick hp hihihiiiii.

      Padam
  2. Pertama kali dengar nama nasi/ayam begana. Banyak betul makanan² tradisional kaum di Malaysia yang masih belum diketahui ramai

    BalasPadam
  3. iya kak.. semuanya dipermudah mengikut peredaran masa. Nasi ambeng pun pun sama...dulu dibungkus dalam surat kabar beralas daun pisang... sekarang masuk tipuware dan dah tak share2 lagi. Individual pack

    BalasPadam
  4. Semoga Khadeejah membesar jadi anak solehah. Saya suka masakan ada ketumbar macam ni

    BalasPadam
  5. pertama kali dgr nasi begana hehehe

    BalasPadam
  6. Kaler pink tu memang sesuai lah dengan Cikgu Amie satu family. Shantekkk dan manis!

    BalasPadam
  7. Nampak sedap ayam begana tu kak oi

    BalasPadam
  8. Memang besar ayam begana yang diletakkan pada nasi.

    BalasPadam
  9. Persiapan majlis sekarang lebih mudah, tempah dan pack siap siap. Memang rindu dan seronok suasana rewang ramai ramai tu. Comel temanya warna pink.

    BalasPadam
  10. resepi ni utk daging boleh tak kak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe