Warung Kampung : Indonesian Food Taste

9:37 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ini merupakan kali ketiga kami mengunjungi WARUNG KAMPUNG untuk makan tengah hari sepanjang bulan Oktober. Kali pertama kami MAKAN KAPURUNG & NASI GORENG AYAM PENYET.

Melihat menu yang ditawarkan di warung ini, ternyata bukannya dari masakan Jawa, Betawi atau Sunda, bahkan jauh sekali masakan dari Sumatera. Lauk-pauk pilihan untuk makan nasi campur termasuk ayam palekko'. Nah! Itu menu spesial masakan Bugis. Barangkali tidak silap kalau Amie katakan warung ini menghidangkan masakan dari daerah Sulawesi. Selain ayam palekko' ada hidangan kapurung yang Amie nikmati sebelum ini. Kemudian, buat kali keduanya, Amie berpeluang mencicipi coto makasar pula. Begedil jagungnya pula, sampai Amie beli bawa pulang!

Tengah hari tadi, Amie bersama Encik Suami menjamu selera sekali lagi di sini. Kali ini Encik Suami memilih Nasi Goreng Ikan Bolu Tanpa Tulang. Dan Amie memilih kapurung. Doktor gigi nasihatkan jangan makan makanan yang keras buat sementara waktu, jadi kita pilih sajalah kapurung yang hanya perlu ditelan tanpa usaha mengunyah terlebih dahulu.

Nasi Goreng Ikan Bolu Tanpa Tulang.

Coto Makasar.


Kali kedua kami datang ke sini, Amie makan coto makasar dan Encik Suami makan bakso.

Sambal Coto Makasar.


Biasanya coto makasar dinikmati bersama buras, tetapi di sini makan dengan nasi himpit. Setelah diperahkan jus limau kasturi, dan bubuh sambal....Bismillah. Nikmatilah dengan penuh perasaan ketika kuah masih panas.


Bakso.

Sambal Bakso.


Sementara menunggu kapurung dan bakso sampai, kami meratah begedil jagung dahulu. Ah! Itu cerita dua minggu lalu. Kita cerita kisah hari ini. Walaupun menunya sama tetapi persembahannya berbeza sedikit. Sebelum ini, kapurung spesial yang dihidangkan nampak biji-biji kacang, kali ini tidak nampak pula. Udangnya pula sudah dibuang kulit. Kali ini tak sempat buang kulit udang kot.... ahaks!

Kapurung Spesial.

Beza Kapurung Spesial dengan Kapurung Biasa ialah Kapurung Spesial ditambah udang dua ekor. Kapurung Biasa RM7.00 semangkuk, Kapurung Spesial kena tambah RM2, harga dua ekor udang.

Nasi Goreng Ikan Bolu Tanpa Tulang: RM18.00.

Semangkuk sup kosong.


Encik Suami memang mencari nasi kalau makan tengah hari. Sambal dalam mangkuk hijau itu sangat sedap. Sambal daun kemangi. Encik Suami tak berapa nak makan yang pedas-pedas, jadi kita ambil sambalnya dan makan dengan kapurung!


Sekian, cerita hari ini.

Lemon shoi.

22 comments

  1. nampak lain daripada biasa
    Tentunya sedap

    BalasPadam
  2. Itulah pelik kak Amie tak order Ikan Bolu kegemaran kak Amie. Rupanya ada sebab. Kapurung pun sedap nampak. Walaupun tak pernah makan coto makasar tapi sure sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap juga makan makanan berkuah ni Fizah. Panas dan pedas, memang meleleh-leleh laaaa....

      Padam
  3. coto makasar tu nampak menggiurkan betul!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, perahkan jus limau kasturi, bubuh sambalnhya, memang menjadilah.

      Padam
  4. Semuanya nampak menggoda untuk dicuba. Terus saya buat carian pasal Kapurung 😀

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Melayu Brunei, terkenal dengan ambuyat. Bugis pula kapurung. Sama bahan asasnya, sagu.

      Padam
  5. Hehe telang sahaja ya kapurung

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, kapurung telan saja dengan kuah, tak perlu kunyah.

      Padam
  6. Kali pertama dengar Kapurung. Pandai kak Amie beza-bezakan makanan dari daerah mana satu. Kalau saya tau makan aje. Thanks for sharing. Banyak ilmu and menu baru boleh belajar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok dapat bezakan menu masakan pelbagai daerah dan kaumnya. Dapat kenal budaya mereka.

      Padam
  7. Menarik sangat menunya, Kak Amie. Patutlah tu sampai tiga kali datang di bulan Oktober saja. Bilalah sy dapat makan Coto Makassar tu kalau tak ditukang sendiri, kan. Macam lamberrrtttt lagi nak ke sanun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Coto Makassar memang sedap kalau kena gaya masakannya. Lain tempat makan kita masuk, mesti ada sedikit beza rasa walaupun gunakan bahan yang sama.

      Padam
  8. sedapnya nampak combination nasi goreng tu kak.. Coto Makasar pun pekat tu mesti kaw

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Mamapp. Kita pun tumpang sesudu dua nasi goreng dengan ikannya tu.

      Padam
  9. alaa...menriknya dua2 hidangan...nampak sedap tu ha....

    BalasPadam
  10. ya ampunnnn semua nampak sedap kak oi.... penuh lengkap lauk macam2 dekat nasi gorengnya

    BalasPadam
  11. kalau sambal dia sedap, mmg sedap la mknn dia kan

    BalasPadam
  12. best betul tengok segala macam restaurant dekat rumah akak ni, semua sedap2

    BalasPadam
  13. Menariknya ikan bolu tanpa tulang...syoknmakan takyah fikir tulang...Kapurung tu juga kita teringin nak rasa..Coto makasar masih belum ada kepercayaan kepada diri sendiri nak masak..tapi sangatlah teringin nak rasa

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe