Petai Oh Petai! Siapa Suka Makan Petai?

7:56 PTG

Seorang rakan sekerja, viralkan dalam group, petai baru turun dari pokok. Seikat RM10. Kalau saiz besar, 5 papan, kalau saiz agak kecil 6 papan. Boleh COD. Amie pun respon, berminat nak beli, tapi disebabkan lambat buka mesej, petai sudah habis dibeli oleh kawan-kawan yang lain. Kelmarin, katanya turun lagi petai dari pokok. Cepat-cepat Amie beli 3 ikat. RM30.

Petai atau kacang pahit. 

18 papan petai berharga RM30.


Dalam bahasa saintifiknya, petai disebut sebagai parkia speciosa.  Petai juga dikenali dengan nama kacang pahit, dalam bahasa Thai disebut sataw, kacang klaster berpusing, yongchaa, yongchaak atau kampai, zawngtah atau kacang busuk. Isi petai tersimpan di dalam salutan kulit yang panjang berbentuk papan, dan bentuk petai pula seperti kacang almond, berwarna hijau terang.  Rasanya agak pahit  jika dimakan mentah. Baunya sering dikatakan busuk. Bau busuk yang keluar dari petai merupakan gas metana semulajadi yang tersimpan di dalam isi kekacangnya. 

Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain. 
Dalam perubatan tradisi Melayu biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

Namun begitu memakan petai pada kuantiti yang banyak juga tidak baik kerana mempunyai kadar asid amino yang tinggi yang dapat mengakibatkan komplikasi pada ginjal. 

Walaupun ada segelintir yang tidak suka makan petai disebabkan baunya yang kurang menyenangkan, namun memakan  petai atau rawatan hasil memakan petai mempunyai beberapa kebaikan. Boleh rujuk Pak Google untuk info lanjut tentang kebaikan makan petai.


Malam ini santai-santai saja di dapur maya sambil melihat kembali beberapa resipi petai. Mana tahu dapat idea esok nak masak apa. Maklumlah sudah ada petai di depan mata.... ahaks!

Mackerel Sambal Petai

Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai

Sambal Belacan Ikan Bilis dengan Petai

Lidah Lembu Goreng Kunyit dengan Petai

Sambal Cencaluk Petai & Belimbing Buluh

Sotong Tumis Sama Petai

Sambal Tempoyak Ikan Bilis dengan Petai dan Terung Pipit

Sambal Ikan Bilis dengan Petai

Jeruk Mandai Goreng dengan Petai

Sambal Tempoyak dengan Petai

Nasi Goreng Udang dengan Petai

Sambal Tempoyak Daun

Sambal Tempoyak Daun pernah tersiar dalam majalah SAJI.

Pernah dengar petai belalang? Atau makan petai belalang? Kata Pak Google, tumbuhan petai belalang ini pemberi sumber protein terbaik untuk lembu. Nilai pemakanannya sama atau lebih elok jika dibandingkan dengan alfalfa. Zaman kanak-kanak dulu, suka panjat pokok petai belalang. Kami ratah begitu saja isi petai belalang ini. Resipi Sambal Ikan Bilis Petai Belalang pernah tersiar dalam majalah SAJI.

Amie kategorikan Sambal Ikan Bilis Petai Belalang sebagai menu orang lama. Generasi hari ini mungkin ramai yang tidak menyedari kewujudan pokok petai belalang! Tumbuhan ini banyak tumbuh liar di tepi jalan dan semak-semak!

Sambal Ikan Bilis Petai Belalang

Sekian.
Cerita  petai berakhir di sini.
Belum dapat idea esok nak masak apa dengan petai yang sudah togel itu.
Jumpa lagi.

12 comments

  1. saya suka... petai belalang pun saya suka

    BalasPadam
  2. Entah kenapa, dari kecik sampai ke tua bangka ni wak tak pernah makan petai.

    BalasPadam
  3. Saya suka makan petai yang dicampurkan dengan sambal ikan bilis, sambal daun kayu dan sambal petai udang. Sedap! Kalau makan mentah buat ulam memang tak leh masuk. huhu

    BalasPadam
  4. Ya Allah atie mmg hantu petai! masak la petai dgn apa saja pun.. tak pernah tolak!

    BalasPadam
  5. Byknya resepi petai... hehehe... tp kakmim x mkn petai tp suka tgk gambar org masak petai

    BalasPadam
  6. rampai ulam terbaaik n berkhasiat tu

    BalasPadam
  7. Sambal tumis petai ler paling best tapi petai belalang pun best tu paling senang nak makan free je keliling rumah dolu2. Lah ni dah susah nak jumpa

    BalasPadam
  8. Saya paling suka sambal petai udang atau pun ikan bilis. Boleh makan bertambah2. Tapi keluarga saya kalau buat sambal petai dn ikan bilis biasanya kami masukkan kulitnya sekali. Cuma kulit tu kami kikis2 je.

    BalasPadam
  9. petai belalang tak pernah jumpa dan makan, amie.
    aida paling suka, sambal tempoyak petai. aduhai :)
    tapi tu la. tidak boleh kerap makan petai ni.
    nanti perut berangin! jadik kurang sihat terus hu hu hu hu...
    sesekali buat, makan puas-puas, amie ha ha ha ha ha...
    then tak sihat, telan ubat. biasanya weekend la.

    BalasPadam
  10. Suka petai. Tapi kena pastikan hari cuti. Nanti toilet berbau kat opis, segan pulak. Selalu masak sambal atau masak lemak

    BalasPadam
  11. Tu dia.. mama x makan petai tapi selalu masak petai sebab en hubby hantu petai

    BalasPadam
  12. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe