Garlic-Parmesan Croutons & The Gang

10:01 PG

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu. Mari ceria-ceriakan pagi ini dengan melakukan rutin harian  agar badan sentiasa sihat, tidak letih dan tidak lesu sepanjang hari. Kita alas perut terlebih dahulu. Pagi ini Amie sediakan sarapan pagi ala-ala western food, kononnyalah. Amie panggang french loaf untuk dijadikan crouton. Selalu tengok chef-chef barat buat crouton  dalam program masak-masak di televisyen. Macam-macamlah cara dan bahan yang digunakan dan tidaklah susah sangat. Jadi, Amie pun buat ikut bahan yang ada di dapur. Mula-mula potong bentuk dadu roti yang hendak kita panggang. Bahan untuk melumur roti potong dadu termasuklah mentega cair (jika tidak ada boleh gantikan dengan minyak zaitun), serbuk bawang putih, tambahkan oregano kering dan juga tyhme jika suka. Amie hanya gaul roti dadu dengan minyak zaitun, serbuk bawang putih dan keju parmesan sahaja. Kemudian bakar atau panggang dalam oven. Amie panggang dalam air fryer selama 12 minit, suhu 180'.

Jika suka, boleh sediakan salad untuk dinikmati bersama croutons. Salad yang Amie sediakan pun mudah saja, hanya perlu potong-potong, tambahkan minyak zaitun, taburkan serbuk black pepper, serta sedikit sedikit garam. Jangan lupa perahkan sedikit jus lemon. Siap! Oh ya, lupa! Bahan yang Amie gunakan untuk salad ialah mini lettuce, kobis ungu, avocado, tomato ceri dan limau China Sha Tong Kit.

Garlic-Parmesan Croutons & The Gang



Amie sediakan sup cendawan untuk Abang Farid. Sukalah hatinya dapat makan croutons celup sup cendawan. Katanya, dia tak suka makan roti keras.... ahaks! Gigi masih elok penuh tersusun, tak digunakan untuk mengunyah croutons garing, rugilah!


Allah berfirman dalam Surah Ibrahim (14:7) yang bermaksud:

Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti kami akan menambah (nikmat) kepadamu. Dan jika kami mengingkari (nikmat-Ku), sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.

Sudahkah anda bersyukur hari ini?

9 comments

  1. bersyukur and nak sentiasa belajar bersyukur...

    BalasPadam
  2. insyaallah, mari kita bersyukur ehehe

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah......
    Masih terlalu banyak nikmat Allah untuk kita

    BalasPadam
  4. Sedapnya mushroom soup dengan croutons tu kak amie.
    Alhamdulillah :)

    BalasPadam
  5. InsyaAllah
    Resepi yang mudah dan menyihatkan.

    BalasPadam
  6. Syukur Alhamdulillah keliling ada je benda boleh jadi bahan makanan.

    BalasPadam
  7. uiiiisshhh yang dengan mushroom soup tu very inviting kak !!
    rumah kat mana kak ? nak pi ketuk2 la hahaha..

    BalasPadam
  8. @Siti Yang Menaip Siti duduk mana? Kak Amie di Lahad Datu. Meh sini kakak tunggu di Teluk Darvel, tak boleh naik kapal terbang, Sii berenang jew lintas Laut China Selatan... heheheheeh!

    BalasPadam
  9. nice nyer sup cendawan.
    suka juga aida.
    tak pernah buat sendiri, amie.
    do beli yg segera dlm tin aje :) ha ha ah ha...
    cepat dan mudah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe