Sea Food Tom Yam

7:32 PTG

Bilakah pertama kali anda masak tom yam? Saya tidak ingat, tetapi saya teringat kali pertama melihat seseorang masak tom yam. Tahun 1988, semasa konvokesyen di universiti, saya terlibat dengan aktiviti jualan di gerai Persatuan Mahasiswa Selangor (PERMAS). Kebetulan senior kami terutama yang lelaki sangat pandai masak.... tidak pasti pula dari mana datangnya kepakaran mereka itu. Tentang tom yam pula, ada seorang pelanggan meminta menu tersebut. Selaku senior dan presiden persatuan, Abang Zul bertindak pantas... saya sempat menyaksikan bagaimana Abang Zul masak tom yam. Sambil memasak tom yam, Abang Zul terus bercerita tentang masakannya.... pecahkan cili api... letak banyak2... katanya. Kenapa letak serai lebih dari sebatang? Saya bertanya. Letak 2 hingga 3 batang supaya keluar aromanya...masak tom yam memang begini, sahut Abang Zul. Saya tak tahulah apa rasa tom yam tu sebab terus dihantar kepada pelanggan yang sedang menunggu. Kali kedua saya pernah menyaksikan rakan saya, Najwa menjadi 'ketua' memasak di dapur rumah seorang rakan kami, iaitu Dawami. Ketika itu kami sama-sama menjayakan program Bakti Siswa PERMAS di Kuala Langat tahun 1989. Saya pernah makan tom yam.... tapi tom yam yang Najwa masak masih terasa sampai ke hari ini.... Najwa....!!!!


Ini tom yam yang saya masak. Tidaklah sesedap tom yam hasil tangan Najwa yang menggunakan pes buatan sendiri. Saya menggunakan pes tom yam segera dan bahan-bahan dari laut.... udang dan sotong.

 Bahan-bahan:
100 gram pes tom yam (traditional Thai flavour)
4 batang serai
5 helai daun limau purut

Bahan A:
200 gram udang
200 gram sotong
8 biji bebola udang
8 biji bebola ketam
7 biji cili padi

Bahan B:
8 batang baby corn
2 biji tomato
1 labu bawang besar di potong 4

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis pes tom yam hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan daun limau purut.
3. Masukkan 300ml air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan semua bahan A dan biarkan sehingga masak.
5. Masukkan pula bahan B dan tutup periuk dan matikan api.
6. Biarkan seketika dan buka penutup periuk, bolehlah diangkat untuk hidangan.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe