Kerabu Pucuk Ubi Dengan Daun Kencur (Cekur)

9:01 PTG

Hujan siang, hujan malam, hujan pagi dan hujan petang.... dingin membeku di sana sini, termenung dan terkenang entah apa-apa... teringat bonda yang jauh di sana....entah apa bonda sedang buat, masihkah duduk di tangga menanti sesiapa yang kunjung datang... anak cucu dan menantu ke. Dulu, bonda tidak punya masa untuk berehat, membantu ayah di kebun untuk menyara kami sembilan beradik. Tapi bonda tidak pernah lupa tanggungjawabnya sebagai suri rumah. Sesibuk mana dan seletih mana, kami tetap duduk berkumpul mengelilingi hidangan masakan bonda... apalagi jika musim hujan begini, berbagai-bagailah jenis makanan kampung yang bonda hidangkan... dari ubi, keladi, keledek, jagung hinggalah ke cendawan dan segala sayur-mayur. Setiap kali menghadap hidangan, memang tidak pernah bersisa, tidak pernah berbaki... habis licin... itu dulu, bukan hari ini....justeru...rasa rindu yang teramat sangat pada bonda dan kenangan itu, petang ini semangkuk kerabu pucuk ubi terhidang di atas meja. Hanya saya dan suami yang memakannya, anak-anak sedikit pun tidak menyentuhnya, barangkali memandang pun tidak. Ahh...kami membesar dengan sayur-sayuran kampung, tetapi anak-anak kami.... rasa melankolik pulak dah... He he he...kalau bonda buat kerabu, baunya harum sebab bonca campur dengan daun kencur dan kelapa parut mentah. Bonda gunakan lada kering tapi saya ganti dengan lada merah dan cili padi... walaupun semangkuk kerabu pucuk ubi tidaklah seberapa harganya tetapi nostalgia itu tetap tiada tara nilainya.....


Bahan-bahan:
1 cekak pucuk ubi (dicelur)
1 cekak pucuk paku tanjung (dicelur)
5 helai daun kencur (dimayang halus)
2 cawan kelapa parut
2 biji limau kasturi

Bahan untuk ditumbuk:
3 biji bawang merah
sedikit belacan
3 biji lada merah
7 biji cili padi
1 sudu kecil pati asam jawa
garam & perasa


Cara:
1. Gaulkan semua bahan tumbuk dengan kelapa parut hingga sebati.
2. Masukkan pucuk ubi, pucukpaku tanjung dan daun cekur. Gaul lagi.
3. Jika suka rasa masam, perahkan air limau kasturi.
4. Siap untuk dihidangkan.

Setakat ini, saya rasa masakan bonda ini tidak dapat saya tandingi.... rasa kerabu pucuk ubi yang bonda hasilnya jauh lebih sedap, kerana kelapa parutnya yang segar dan manis, sedangkan kelapa parut saya..... keluar dari peti sejuk.... sebentar lagi selesai saja n3 kerabu ni, saya akan telefon bonda saya.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe