Nasi Lemak Sambal Sotong

1:14 PTG

Anak-anak dah menagih janji.... masak nasi lemak. Biasanya kena masak lebih sikit sebab anak-anak suka sangat makan, tak cukup sekali makan... jadi tak perlu masak untuk tengahari. Paling mereka suka tentulah sambalnya. Untuk memastikan sambal nasi lemak rasa lebih sedap, saya pastikan memasaknya sebelah malam sebelum tidur. Ini kerana apabila kita menghangatkannya pada keesokan pagi, segala bahan sudah cukup sebati dan meresap sepenuhnya. Itulah salah satu rahsia (saya tak tahu cara orang lain...), dan memang ada perbezaan rasa sambal yang baru ditumis berbanding sambal yang siap sedia beberapa jam sebelumnya. Sepanjang pagi ini, puaslah anak-anak makan nasi lemak, bersama secawan teh 'o' dan hujan yang turun tak berhenti tambahlah mendinginkan suasana.... hmmm...dah pekena nasi lemak, mata pun layu, hujan lagi tu.... apa lagi... kalau ikutkan hati, memang enak sungguh kalau boleh tarik selimut....tapi banyak kerja lain sedang menunggu..... anak-anak pun sibuk dengan baju sekolah dan kasut sekolah, dengan kerja rumah dan sebagainya. Mmmmm... nasi lemak sambal sotong hidangan di padi Ahad yang dingin....


Bahan untuk nasi lemak:
7 cawan beras (ikut sukatan rice cooker) cuci dan toskan
1000ml santan (terpulang pekat atau cair - kalau pekat hasilnya sangat lemak)
3 cm halia (dihiris atau diketuk pun boleh)
3 biji bawang putih (dihiris atau diketuk pun boleh juga)
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
sedikit garam

Cara:
1. Didihkan santan bersama halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan.
2. Masukkan beras dan sedikit garam. kacau sekali sekala sehingga beras kembang dan santan kering.
3. Masukkan dalam periuk pengukus.
4. Kukus 20-25 minit atau sehingga nasi benar-benar masak.

Bahan untuk sambal:
300 gram anak sotong kering (rendam selama 1 jam) bersihkan dan tos
3 sudu gula
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
garam / serbuk pati ikan bilis

Bahan kisar:
20 biji cili kering (rebus dan toskan - buang biji)
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan

Cara:
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, serbuk pati ikan bilis dan gula.
3. Masukkan sotong dan masak dengan api perlahan selama 15-20 minit.

Bahan-bahan lain:
7 biji telur rebus (belah 2)
1 biji timun (hiris nipis)
200 gram ikan bilis goreng
kacang tanah (ha...saya lupa nak goreng kacang tanah..)
keropok kentang pedas manis

Saya hidangkan bersama keropok kentang kerana meniru idea semasa makan nasi kuning dan nasi lemak di Tawau. Boss kami, En. Alias Selliming pesan makanan dari sebuah restoran, dan kami tertarik dengan salah satu lauk yang dihidangkan iaitu keropok kentang pedas manis... dan satu lagi lauk iaitu serunding... tapi saya belum bersedia untuk menyediakan serunding. Cukuplah dengan keropok dulu.... wokey...kepada rakan-rakan yang berminat serta adik-adik dan anak-anak yang sedang belajar memasak, jangan lupa cubalah resepi nasi lemak saya...

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe