Nasi Lemak Sambal Sotong
1:14 PTGAnak-anak dah menagih janji.... masak nasi lemak. Biasanya kena masak lebih sikit sebab anak-anak suka sangat makan, tak cukup sekali makan... jadi tak perlu masak untuk tengahari. Paling mereka suka tentulah sambalnya. Untuk memastikan sambal nasi lemak rasa lebih sedap, saya pastikan memasaknya sebelah malam sebelum tidur. Ini kerana apabila kita menghangatkannya pada keesokan pagi, segala bahan sudah cukup sebati dan meresap sepenuhnya. Itulah salah satu rahsia (saya tak tahu cara orang lain...), dan memang ada perbezaan rasa sambal yang baru ditumis berbanding sambal yang siap sedia beberapa jam sebelumnya. Sepanjang pagi ini, puaslah anak-anak makan nasi lemak, bersama secawan teh 'o' dan hujan yang turun tak berhenti tambahlah mendinginkan suasana.... hmmm...dah pekena nasi lemak, mata pun layu, hujan lagi tu.... apa lagi... kalau ikutkan hati, memang enak sungguh kalau boleh tarik selimut....tapi banyak kerja lain sedang menunggu..... anak-anak pun sibuk dengan baju sekolah dan kasut sekolah, dengan kerja rumah dan sebagainya. Mmmmm... nasi lemak sambal sotong hidangan di padi Ahad yang dingin....
Bahan untuk nasi lemak:
7 cawan beras (ikut sukatan rice cooker) cuci dan toskan
1000ml santan (terpulang pekat atau cair - kalau pekat hasilnya sangat lemak)
3 cm halia (dihiris atau diketuk pun boleh)
3 biji bawang putih (dihiris atau diketuk pun boleh juga)
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
sehelai daun pandan (disiat-siat dan disimpul)
sedikit garam
Cara:
1. Didihkan santan bersama halia, bawang putih, bunga lawang, kayu manis dan daun pandan.
2. Masukkan beras dan sedikit garam. kacau sekali sekala sehingga beras kembang dan santan kering.
3. Masukkan dalam periuk pengukus.
4. Kukus 20-25 minit atau sehingga nasi benar-benar masak.
Bahan untuk sambal:
300 gram anak sotong kering (rendam selama 1 jam) bersihkan dan tos
3 sudu gula
1 sudu pati asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
garam / serbuk pati ikan bilis
Bahan kisar:
20 biji cili kering (rebus dan toskan - buang biji)
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1.5 cm belacan
Cara:
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan bancuhan pati asam jawa, serbuk pati ikan bilis dan gula.
3. Masukkan sotong dan masak dengan api perlahan selama 15-20 minit.
Bahan-bahan lain:
7 biji telur rebus (belah 2)
1 biji timun (hiris nipis)
200 gram ikan bilis goreng
kacang tanah (ha...saya lupa nak goreng kacang tanah..)
keropok kentang pedas manis
Saya hidangkan bersama keropok kentang kerana meniru idea semasa makan nasi kuning dan nasi lemak di Tawau. Boss kami, En. Alias Selliming pesan makanan dari sebuah restoran, dan kami tertarik dengan salah satu lauk yang dihidangkan iaitu keropok kentang pedas manis... dan satu lagi lauk iaitu serunding... tapi saya belum bersedia untuk menyediakan serunding. Cukuplah dengan keropok dulu.... wokey...kepada rakan-rakan yang berminat serta adik-adik dan anak-anak yang sedang belajar memasak, jangan lupa cubalah resepi nasi lemak saya...
0 comments