Nasi Goreng Tomato

10:32 PG

Entah kenyang makan apa, semalam anak-anak makan nasi sedikit saja. Banyak nasi berlebih. Suami saya cadangkan masak nasi goreng untuk sarapan pagi. Ehhmmmmm....nasi goreng apa..... ya..tahun lepas kakak saya, Ros berkunjung ke rumah kami di Lahad Datu. Anak-anak saya pun... apalagi...sesekali jumpa, macam-macamlah ceritanya. Kak Ros pula memang pakar dalam hal masak-memasak dan kerjanya pun teratur, tidak seperti saya... asalkan siap saja. Salah satu menu sarapan pagi yang Kak Ros sediakan ialah nasi goreng. Oleh kerana banyak tomato ceri yang saya beli di Kundasang, Kak Ros masak nasi goreng kampung dengan menggunakan tomato itu. Mungkin saya yang ketinggalan dari mengikuti perkembangan resepi nasi goreng, atau itu merupakan kreativiti Kak Ros. Apa pun anak-anak suka makan masakan Kak Ros... hasil nasi gorengnya yang cantik kemerah2an ditambah pula dengan sup ayam..... yang juga diminta oleh anak-anak supaya Kak Ros masakkan. Tapi, pagi ini saya hanya ada nasi goreng tanpa sup ayam...dan nasi goreng saya asasnya iaitu tomato saya ambil dari resepi Kak Ros, selebihnya mengikut keativiti saya sendiri. Saya tidak gunakan tomato ceri, saya hanya ada tomato biasa saja....


Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih
3 biji tomato (cincang kecil2)
15 ekor udang kertas (buang kulit, tinggalkan ekor & belah/belakang)
1 ekor sotong (bersihkan dan potong ikut suka)
1/2 batang lobak merah (hiris kecil dan nipis)
10 batang baby corn (belah 2)
3 bawang putih (tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1 biji lada merah (hiris)
1 sudu besar serbuk pati ayam knorr
secubit garam / sos ikan
minyak bijan
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan tomato cincang dan gaul bersama bahan tumis. Biarkan tomato menjadi hancur.
3. Masukkan hirisan lada merah dan lobak merah. Biarkan seketika.
4. Masukkan udang dan sotong diikuti dengan serbuk pati ayam knorr. Gaul rata hingga masak.
5. Masukkan baby corn.
6. Jika suka masin, masukkan secubit garam atau jika suka masukkan sos ikan.
7. Masukkan nasi. Gaul lagi sehingga sebati dengan bahan-bahan lain.
8. Letak sedikit minyak bijan untuk menimbulkan aroma nasi goreng.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe