Nasi Tomato

5:02 PTG

Assalamualaikum semua....dan salam Ahad yang masih basah...hujan sepanjang waktu. Nampaknya tak bolehlah buat aktiviti luar rumah pada hari ini. Anak-anak pun sibuk bantu ayahnya mengemas kabinet dapur... maklum, segala lipas dan bertelur menetas, kenalah sekali-sekala buat 'operasi lipas' he he he...  Oleh kerana musim sejuk (winter????).. yang dinginnya sampai menyucuk tulang, dan bersin pun mula kedengaran sekali-sekala, agaknya dah masuk angin sejuklah tu... saya fikir bagus juga saya masak yang panas-panas untuk keluarga. Masak nasi tomato tapi lauknya lain sikit... acar rampai tu kira biasalah, tapi saya padankan nasi tomato dengan ayam panggang oregano bersos lada hitam.



Biasanya masak nasi tomato orang gunakan beras basmathi, tapi tak ada beras basmathi, guna beras wangi atau beras siam pun boleh. Tak ada semua jenis beras tu, guna beras biasapun tak ada salahnya. Lauknya pula macam-macam boleh disediakan, taklah terhad kepada ayam masak merah, ayam masak opor pun sedap... cubalah ayam panggang oregano...pasti anda ingin memasaknya lagi...

Bahan-bahan:
4 cawan beras (ikut sukatan rice cooker)
1 tin susu cair
1 tin kecil tomato puri
1 kiub ayam
3cm halia muda (dihiris panjang)
3 biji bawang putih (dihiris nipis)
3cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 sudu marjerin

Cara:
1. Panaskan marjerin atau mentega dalam kuali. Tumis halia, bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri dan kacau rata.
3. Masukkan susu cair dan kiub ayam.
4. Masukkan beras dan kacau sekali sekala sehingga kembang dan kering.
5. Masukkan nasi yang telah kering ke dalam periuk pengukus dan kukus 20-25 minit.
6. Nasi tomato siap untuk dihidangkan.

Saya hidangkan bersama ayam panggang oregano dan acar rampai.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe