Nasi Goreng Kerabu

7:10 PTG

Cerita pasal nasi goreng kerabu ni... teringat zaman persekolahan semasa di universiti dulu... sekitar 1989-91. Kami tinggal di asrama Seksyen 17 Petaling Jaya bersebelahan dengan kampus UIA. Setiap petang warung-warung berhampiran asrama akan dibuka dan faham-faham sajalah....kami ni kena berjimat dalam segala segi. Seorang teman pelihara pokok cili padi dalam pasu di tepi pagar.... siap pesan dengan tukang kebun supaya jangan buang pokoknya itu. Perbelanjaan yang terhad dan kena bijak merancang kewangan yang sememangnya sentiasa di paras leher, menyebabkan kami memilih nasi goreng saja sebagai alas perut terutamanya di waktu malam. Ada kedai abang entah apa namanya... nasi goreng dengan daging harga seringgit je...kalau campur sebiji telur goreng jadi seringgit tiga puluh sen. sedap memang sedap tapi mahu tahu.... rasa ajinomoto .... huiii... gugur rambut kami dibuatnya. Si kawan tadi sedap je makan dengan cili padi peliharaannya tu. Adapun kalau makan maggie, kami pun mintalah sebiji dua cili padinya...ehhmmm di mana entah kawanku itu... Berbalik pasal nasi kerabu... harga seringgit tujuh puluh sen... masya-Allah, banyaknya sampai 2 hingga 3 orang boleh makan. Yang saya ingat pasal nasi goreng kerabu ni, penuhlah di dalamnya dengan serai yang dipotong kasar2 dan budunya pun terasa sangat sebab banyak jugalah mat warung tu taruh budu... di samping sayur-sayur lain terutama kobis. Mat tu letak cili api beberapa biji, jadi tak payahlah petik di pokok kawan tu. Ha.... saya ada budu dan sayur.....nasi kerabu goreng mengamit memori...saya ingin mengenanginya kembali...


Saya goreng nasi kerabu untuk saya seorang sebab anak-anak memang pantang betul kalau nampak sayur. Jadi bahan yang saya gunakan pun cukup untuk saya makan sendiri. Saya buat ikut gerak hati, teringat rasa yang pernah saya makan, saya suka cuba buat.... sememangnya saya tidak terikat dengan mana2 cara memasak yang 'stereotaip' maknanya kalau bahan itu yang digunakan, mesti guna bahan itu dan tak boleh guna bahan lain... walaupun kita tak ada bahan berkenaan.

Bahan-bahan:
1 cawan nasi putih
1/2 cawan dada ayam dicincang
sedikit bawang besar cincang
1 ulas bawang putih dicincang
1 ulas bawang merah dicincang
2 batang serai (ambil isinya yang putih dan hiris nipis)
2 batang kacang panjang (hiris nipis)
1 helai kelopak kubis (hiris nipis)
1 cawan taugeh
2 sudu budu
5 biji cili padi
1/4 bunga kantan (dihiris)
7 helai daun kesum (dihiris)
minyak
secubit garam

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang merah dan bawang besar dan hirisan serai sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan gaul rata.
3. Masukkan nasi dan gaul lagi hingga sebati.
4. Masukkan budu dan gaul lagi.
5. Masukkan semua sayur-sayuran dan diakhiri dengan taugeh.
6. Kalau suka lebih masin, masukkan secubit garam.
7. Siap.
Wah.... hasilnya nasi kerabu saya menjadi banyak sebab sayurnya pun pelbagai walaupun kuantitinya sedikit. Campur itu dan ini, nasipun boleh jadi bukit. Tak habis saya makan seorang. Rupanya suami saya pun ikut makan sama.... sedap katanya. Syukurlah, sekurang-kurangnya dia tidaklah terlalu pemilih dalam hal makanan. Kalau kita hadkan hanya menu-menu tertentu yang boleh kita makan, susahlah kalau kita berada di tempat orang yang menunya tidak sama seperti yang kita adap hari-hari.... rajin2lah mencuba rasa pelbagai resepi... bukan apa, kita rugi tak rasa sebab tak tahu sedap tidaknya... betul tak???.....he he...


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe