Sotong Goreng Petai Dengan Budu
7:45 PTGBahan-bahan:
300 gram sotong (potong ikut suka)
3 papan petai (buang kulit)
2 biji cili merah (hiris nipis)
1 sudu teh pati asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk pati belacan
2 sudu besar budu
minyak
Bahan kisar:
7 biji cili padi
3 biji lada merah
1 biji tomato
4 biji bawang putih
4 biji bawang merah
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan hirisan lada diikuti sotong. Gaul rata.
3. Masukkan pati asam jawa, serbuk kunyit dan serbuk pati belacan.
4. Masukkan budu.
5. Masukkan petai dan gaul seketika sebelum diangkat.
Saya suka makan petai yang rangup.... jadi tak perlu masak lama, tukar saja warna petai, terus angkat.
0 comments