Roti Telur Dengan Sup Jagung Udang

10:21 PG


Hari Ahad datang lagi... wah..seronoknya bila semua dapat berkumpul terutama semasa menikmati sarapan pagi. Pagi ini saya sediakan keluarga roti telur dengan sup jagung campur udang. Sebenarnya saya mahu sediakan jagung kukus campur mayonis dan kismis tapi sekali lagi tangan dan mata saya 'tak betul.' Periuk pengukus sudah di atas dapur. Air kukusan sudah mendidih. Bila buka tin jagung, alamak... jagung krim pulak. Entah kali ke berapa saya buat silap begini. Saya ubah menu daripada jagung kukus kepada sup jagung. Rasa sangat gembira sebab anak-anak memang menyukai sup jagung...

Bahan-bahan untuk roti telur:
6 biji telur (pukul hingga kembang)
10 keping roti (potong 2)
 mentega

Bahan-bahan untuk sup jagung:
1 tin jagung krim
12 biji udang 9 (buang kulit)
1 biji telur
1/2 sudu serbuk pati ayam
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan 75ml air)
400 ml air
daun bawang
hirisan lada merah

Cara:
1. Panaskan mentega atau marjerin dalam kuali.
2. Celup roti ke dalam telur dan panggang dalam kuali.Gunakan api sederhana supaya roti tidak hangus.
3. Didihkan air dalam periuk. Masukkan jagung krim dan udang.
4. Bila udang telah masak, masukkan bancuhan air tepung jagung serta serbuk pati ayam.
5. Pukul telr hingga kembang dan tuangkan perlahan-lahan ke dalam sup sambil dikacau.
6. Sup jagung udang sedia untuk dihidangkan. Hiaslah ikut suka... saya letak daun bawang dan lada merah supaya nampak harmoni warna sup jagung kuning, daun bawang hijau dan hirisan lada merah.

Selamat mencuba...dan emmm enak sekali dijadikan menu sarapan pagi bersama keluarga. Anak-anak saya cecah roti telur dengan sos chili thai dan nampaknya mereka kenyang bersarapan (seminggu sekali bersama keluarga).. dan minum teh susu.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe