Layar Masak Campuran Perisa Lea & Perrins Worcestershire Sauce

10:09 PTG

Hujan terus turun mencurah-curah... di kampung, di bandar, segenap penjuru daerah Lahad Datu. Biarpun hujan siang dan malam, perut pun perlu di isi.... anak-anak dah mula bising, asyik masak ikan berkuah2...dah bosan kata mereka. Bagus juga anak-anak beri isyarat begitu, jadi kenalah kreatif sedikit untuk masak. Kebetulan cuti sekolah (cuti tahun baru cina) seminggu penuh... ini yang syok ni... waktu beginilah boleh mengeratkan hubungan dengan anak-anak melalui masakan. Maklum, kalau hari bekerja, sebelum matahari terbit, kita dah keluar, bila matahari dah terbenam barulah dapat berkumpul semula... sayangnya masing-masing dah letih, layan matalah saja gamaknya. Sebenarnya kami tidak makan waktu malam, selalunya makan nasi sebelum jam 7.00 malam tetapi sebab petang tadi tersekat di jalan-jalan tertentu kerana membeli-belah, sampai rumah agak lewat. Jadi, makan pun lewat jugalah.... nasib baik ikan yang dikeluarkan tengahari tadi (tak jadi masak) dah hilang ais. Sementara menunggu nasi masak, saya pun buatlah mana yang patut untuk hidangan malam sekeluarga....


Bahan-bahan:
8 potong ikan layar
1 batang lobak merah (potong ikut suka)
15 biji kacang manis
1/2 biji capsicum kuning (potong kiub)
2.5 cm halia muda (hiris nipis)
3 biji bawang putih (pecahkan)
minyak

Bahan untuk memerap:
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
1 sudu minyak bijan
1 sudu tepung jagung

Bahan untuk sos: (campurkan kesemuanya dalam bekas berisi 1/2 cawan air)
1 sudu Lea & Perrins Worcestershire Sauce
1 sudu sos soya
1 sudu kecil gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu tepung jagung
1/2 cawan air

Cara:
1. Gaul ikan layar dengan bahan perap dan tutup selama 20 minit.
2. Goreng ikan layar selama 1-2 minit sahaja. (cepat masak sebab sudah diperap)
3. Celur sebentar lobak merah, kacang manis dan capsicum kuning. Toskan.
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis halia bersama bawang putih hingga wangi.
5. Masukkan lobak merah, kacang manis dan capsicum kuning.
6. Masukkan ikan dan bahan sos. Gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe