Ikan Belawis Masak Brengkes

8:56 PTG

Mungkin ada di antara anda baru pertama kali mendengar nama ikan belawis. Kalau di Sabah, memang itulah namanya. Namun begitu, keluarga sebelah suami menamakannya ikan 'menyerat'. Barangkali sekiranya anda terus membaca catatan saya hingga ke bawah dan memang saya masukkan gambar ikan belawis itu, anda mungkin menamakannya dengan gelaran tertentu....... Tak kisahlah nama apa pun, yang penting ikan ini sangat sedap jika digoreng atau dipanggang. Mak mentua saya suka masak 'brengkes'..., dan sebenarnya saya pun baru tahu istilah brengkes selepas berkahwin. Pertama kali saya mencuba brengkes ikan 'menyerat' masakan mak mentua, saya rasa masakan ini penuh dengan asam jawa... masam, masin.... tetapi ada aroma yang agak asing pada saya. Masakan ini selalu dihidangkan semasa kenduri kesyukuran, cukur rambut dan sebagainya dalam kalangan masyarakat Melayu Cocos. Semenjak mak mentua saya kembali dijemput oleh-Nya, lebih 4 tahun yang lalu, saya tidak pernah lagi menikmati masakan ini.....pernah sekali saya cuba masak tapi tersalah resepi. Saya gunakan kari, bila sudah masak, lain pula rasanya. Petang ini, sementara menunggu suami pulang dari tempat kerja serta anak dari sekolah, saya cuba ambil kesempatan untuk memasaknya walaupun banyak kekurangannya di sana-sini.... setelah siap, saya hidangkan di atas meja dan menunggu komen daripada suami tentang masakan brengkes saya ini...


Ada yang sedikit lain dalam masakan brengkes ikan saya ini. Biasanya saya tengok, brengkes yang mak mentua buat warnanya kuning tapi kenapa brengkes saya lebih kepada warna merah.... satu sudu besar saya masukkan kunyit, saya fikir selepas masuk santan, warnanya berubah kuning tapi tidak juga... saya tambah lagi satu sudu besar... sama juga... masuk satu sudu lagi ke...... alamat jadi ikan masak kunyit nanti... suami saya kata memang ada rasa brengkes tapi katanya, mungkin mentua saya tidak campur lada kering... tapi saya rasa beliau gunakan lada kering. Tak apalah, saya cuba tanya rakan-rakan kaum Cocos kemudian, yang penting sekurang-kurangnya percubaan kali kedua brengkes ikan saya ini menjadi dari segi rasanya.... mari kita lihat bahan-bahan masakan brengkes yang memang lain dari yang lain ini...


Bahan-bahan:
1 ekor ikan belawis seberat 350 gram
1/2 cawan santan pekat
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu pati asam jawa
1 biji limau nipis
garam & perasa (jika suka)
minyak

Bahan-bahan untuk dikisar:
10 biji lada kering
1 genggam ketumbar biji
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

Cara:
1. Bersihkan ikan dan potong 2. Goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kunyit
4. Masukkan pati asam jawa.
5. Masukkan ikan. Taburkan garam dan perasa. Api jangan terlalu kuat.
6. Masukkan santan pekat dan biarkan sehingga pecah minyak.
7. Perahkan air limau nipis.
8. Siap untuk dihidangkan.
Rasanya memang berbeza dari masakan biasa kerana masakan ini menggunakan ketumbar!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe