Cencaru Sumbat Kelapa

8:12 PTG

Terkenang kisah dulu-dulu..... bersama rakan-rakan menikmati ikan cencaru goreng sumbat di kantin fakulti berhampiran dengan Dataran Sastera. Samalah harganya dengan talapia goreng berlada... seringgit je... Kalau menjelajah ke Syeksyen 17 di Petaling Jaya di pasar malam, ikan cencaru goreng sumbatlah yang menjadi pilihan pertama. Bonda saya tidak pernah buat ikan cara begini, tetapi saya rasa benda yang sangat menarik perhatian dan selera saya ialah inti kelapa parut.... bonda selalu buat kerabu pucuk ubi dan sudah pastinya saya hanya makan kelapa parutnya daripada pucuk ubi.... sehingga di mana-mana pun kalau namanya kelapa parut ... itulah yang terlebih dahulu saya dekati. Pertama kali masak sendiri ikan sumbat ini sewaktu bekerja sambilan di Sri Hartamas. Saya tinggal sebilik dengan Lina... guru tadika swasta, dan kami cuba masak ikan cencaru sumbat kelapa. Rupanya tidaklah sesukar mana memasaknya, dan rasanya pun lebih sedap dari yang dibeli di pasar-pasar malam  sebab kita sendiri yang memilih dan menentukan bahannya......  he he he... Resepi saya kali ini tidak menggunakan minyak kerana saya panggang....


Bahan-bahan:
1 ekor ikan cencaru (belah dari belakang)
1 helai daun kunyit muda (dimayang halus)

Bahan untuk ditumbuk:
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
3 biji cili padi
1 batang serai
sedikit halia
sedikit kunyit
segenggam kelapa parut (ditumbuk paling akhir tapi jangan lumat)
garam & perasa (jika suka)
gula
1/4 sudu pati asam jawa
beberapa butir lada putih

Cara:
1. Toskan ikan cencaru sehingga kering.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam perut ikan.
3. Panggang menggunakan api sederhana selama 20 minit.
Saya gunakan kuali untuk memanggang dan tidak perlu sediakan bara api. Mudah bukan.... cubalah... resepi ini sangat lazat di samping berkhasiat dan menyihatkan....

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe