Mee Kuning Wak Koboi Rebus Seafood

6:57 PTG

Kadang-kadang tekak rasa dah tak mahu terima makanan.... bukan apa, bosan dengan masakan sendiri, dah tu... sama saja rasanya. Kita yang masak, kita juga yang menghadapnya...hari-hari, siang atau malam...hmmmm kadang-kadang malas nak menjamahnya, tapi perut perlu diisi.... nak makan di luar, memang boleh. Semuanya sedap-sedap belaka, tapi kena fikir dua kali... di tempat kerja, setiap pagi sarapan di kantin... mee goreng, kue tiaw goreng, mee hoon goreng,ayam goreng.... semua minyak. Sudahlah badan sangat sihat... Anak-anak makan di kantin sekolah, suami juga begitu, di tempat kerjanya. Faham-faham sajalah, bila makanan beli, sudah tentu penjual menyediakan yang enak dan lazat dan biasanya yang enak dan lazat itu penuh dengan bahan perasa yang berlebihan... tak payah ceritalah.... sebab kalau lapar ke kantin juga perginya....Jadi, di rumahlah tempat kita bijak mengawal pengambilan makanan seimbang. Saya sempat menyediakan mee rebus dengan menggunakan mee kuning wak koboi. Biasanya mee rebus gunakan daging tapi saya ikut citarasa saya. Jadilah resepi Mee Kuning Wak Koboi Rebus Seafood....


Bahan-bahan:
300 gram mee kering (dicelur)
150 gram udang kertas (buang kepala)
150 gram sotong (potong ikut suka)
10 ketul ketam ball (belah dua)
10 ketul fish ball (belah dua)
400 ml santan
sedikit bancuhan air asam jawa
garam
gula
minyak

Bahan untuk direbus:
4 biji kentang
2 biji keledek
1 genggam udang geragau
Selepas direbus, kisar semua bahan hingga hancur.

Bahan kisar:
7 biji cili kering
5 biji bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan hiasan:
bawang goreng
daun bawang
daun sup
hirisan lada merah
lada jeruk (jika suka)

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan santan diikuti dengan  udang, sotong, ketam ball dan fish ball. Biarkan seketika.
3. Masukkan kentang bersama keledek dan udang geragau yang dikisar halus.
4. Masukkan garam, gula dan perasa serta air asam jawa. Kacau hingga masak.
5. Letakkan mee di atas pinggan dan tuang kuah ke atasnya.
6. Hias dengan daun bawang, daun sup,bawang goreng dan hirisan lada merah. Jika suka boleh makan bersama lada jeruk.



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe