Setitis Tinta Ayahanda Kita di Tahun Baharu 2025

10:21 PG

 Bismillahirrahmanirrahim.



TAHUN BARU 2025

1. Selamat Tahun Baru kepada semua rakyat Malaysia, khususnya kepada mereka yang membaca tulisan saya.

2. Setiap tahun baru, lazimnya kita mulakan dengan azam dan semangat memperbaiki diri serta berusaha mencapai yang lebih baik dari tahun sebelumnya.

3. Ia menjadi blueprint atau pedoman untuk adakan matlamat tahun tersebut dan tumpu usaha untuk mencapai matlamat yang digaris.

4. Yang penting gigih berusaha. Bekal diri kita dengan ilmu pengetahuan dan tingkatkan kecekapan. Jangan mengalah.

5. Berazamlah untuk jadi rakyat Malaysia yang lebih baik, yang bertanggungjawab, yang sayang akan negara kita ini.

6. Jadilah rakyat Malaysia yang berpegang kepada nilai-nilai murni, yang berprinsip, hormat antara satu sama lain, patuh pada undang-undang dan perlembagaan negara.

7. Pada pertengahan tahun 2025, akan genaplah usia saya 100 tahun. Insya-Allah, jika saya masih bernafas, ia adalah satu perjalanan yang panjang dan penuh dengan dugaan.

8. Alhamdulillah, setakat ini saya dikurniakan kesihatan yang agak baik, masih boleh berdiri, berjalan dan berfikir dengan waras.

9. Satu abad adalah jangka masa yang lama. Di usia ini, saya bernasib baik dapat bersama dalam mengharungi detik-detik penting di dalam sejarah negara.

10. Kita dijajah, diserang dan ditakluk, diserah kepada negara asing, dijajah semula, berjuang untuk mencapai kemerdekaan, merdeka, berperang dan berusaha untuk membangun.

11. Alhamdulillah juga, bermula dari zaman remaja sehingga ke hari ini saya berpeluang berjuang dan bekerja untuk kesejahteraan negara.

12. Sepanjang tempoh itu yang saya lihat, yang menjayakan negara ialah jati diri rakyat, semangat juang rakyat, yang punyai harga diri, yang tidak sanggup gadai tanah dan maruah bangsa untuk apa sekali pun.

13. Apakah kita masih lagi ada semangat serta nilai-nilai murni seperti mereka yang terdahulu dari kita, yang telah berjuang untuk negara agar kita dapat menikmati segala yang kita ada pada hari ini.

14. Selamat Tahun Baru 2025. Semoga Allah s.w.t. sentiasa merahmati Malaysia.

DR. MAHATHIR BIN MOHAMAD
31 DISEMBER 2024

Sumber : Google


14 comments

  1. Semoga Tun sihat² selalu hendaknya 🤲🏻

    BalasPadam
  2. 100 tahun ye umur tun tahun ni.. masya allah alhamdulillah masih sihat, xde dementia, syukur alhamdulillah

    BalasPadam
  3. Selamat Tahun Baru 2025 Amie. Semoga terpakai semua azamnya. Tun ni memang special. Umur 100 tahun masih sihat dan masih berfikiran kritis.

    BalasPadam
  4. Selamat tahun baharu 2025. Semoga tahun ini membawa keberkatan, kejayaan dan kebahagiaan kepada kita semua.

    BalasPadam
  5. Agaknya apa lah amalan Tun, usia 100 tahun masih sihat dan waras fikirannya.
    Semoga 2025 sentiasa baik-baik sahaja buat semua.

    BalasPadam
  6. alhamdulillah anugerah Allah utk Tun M

    BalasPadam
  7. Selamat tahun baharu 2025 untuk Cikgu Amie,rakan rakan semua dan pastinya juga untuk Tokoh Negarawan Malaysia..Semoga Allah memberkati kita semua,agama kita dan negara tercinta ini🤲

    BalasPadam
  8. selamat tahun baru 2025...smoga thn ni lebih baik dr thn sebelumnya

    BalasPadam
  9. 100 tahun fuhhh
    bukan semua orang diberi rezeki usia panjang mcm ni

    BalasPadam
  10. Selamat tahun baru kak, moga Tun dan isteri terus kekal sihat walafiat.

    BalasPadam
  11. Salam 2025 Kak Amie. Moga sihat ceria dan dimurahkan rezeki selamanya. 😍😍😍

    BalasPadam
  12. Selamat tahun baru 2025 Mbak.
    Semoga segala sesuatunya akan lebih baik di tahun ini.
    Sukses selalu untuk Mbak.

    Salam,

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe