Keluban Meranti Yang Tak Berkencur Tapi Tetap Sedap!

8:28 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu Bonda minta Amie sediakan keluban @ kerabu daun meranti campur pucuk ubi pada hari Rabu lepas, banyak yang Amie fikirkan. Pertamanya Bonda tidak makan pedas. Keduanya, Bonda tidak makan belacan. Jadi, seakan-akan keluban yang tidak berasa. 

Sebelum masak, Amie bersama Encik Suami ke Kuala Selangor untuk selesaikan satu urusan. Dalam perjalanan pulang, singgah di pasar Sungai Buluh mencari kencur tetapi tidak jumpa. Sampai ke Bukit Kuching, mencari kencur lagi di gerai-gerai sayur tetapi tidak ada.

Maka, jadilah keluban tanpa kencur. Untuk ada 'rasa' Amie tumbukkan isi ikan. Siaplah keluban yang Bonda hendak makan.

Hidangan Makan Tengah Hari

Keluban Daun Meranti & Pucuk Ubi


Sewaktu singgah di gerai-gerai sayur di Bukit Kuching, kami singgah sekali di Pelosok Salai Batang Pinang Salai Lemak Cili Api. Ramai sungguh pelanggan yang datang. Kebanyakannya bukan dari kampung kami. Ada anggota RELA yang membantu meletak kenderaan. Kami beli:
  • Itik Salai Masak Lemak
  • Sambal Tahun
  • Belulang Masak Lemak dengan Nanas
  • Sambal Belacan & Ulam Daun Selom

Lauk-pauk dari Pelosok Salai Batang Pinang Salai Lemak Cili Api.



Lauk dari dapur:
  • Ayam Goreng Garam Kunyit
  • Ikan Cencaru Goreng
  • Keluban Daun Meranti & Pucuk Ubi
Belulang Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas

Sambal Tahun

Itik Salai Lemak Cili Padi

Sewaktu hidangkan makanan, Amie minta maaf dengan Bonda sebab tidak ada daun kencur dalam keluban. Dari Kuala Selangor sampai ke Bukit Kuching, tak jumpa orang jual kencur.

Bonda kata:
Ada kencur  dalam pasu di belakang dapur di bawah paip. 

Allahu Akbar!
Punyalah jauh mencari kencur, rupanya ada di belakang dapur.

Oleh kerana semuanya sudah terhidang, makan sajalah. Kata Bonda dan Wak Niah, keluban daun meranti dan pucuk ubi sedap rasanya walaupun tanpa kencur.  Berkali-kali Bonda dan Wak Niah menambah dalam pinggan. Alhamdulillah. 

11 comments

  1. Sedapnya menu2 kampung ni. Mesti bertambah makan ni.

    BalasPadam
  2. Meriahnya lauk!
    Alhamdulillah kena dgn selera bonda ye Kak Amie 👍🏻
    Sambal Tahu tu mcm masak lemak putih rupanya ye...

    BalasPadam
  3. Ana suka menu kampung mcm ni! sedapnyaaaaaa!

    BalasPadam
  4. Cluband memanlah nak kena ada daun centcure

    BalasPadam
  5. Hidangan lauk pauknya tu sungguh menyelerakan.

    BalasPadam
  6. Mesti sedap pasal ada isi ikan tu kan. Eh, sy pulak kecur tengok lauk-pauk dihidang Kak Amie hari ni.

    BalasPadam
  7. tgk lauk2 masak lemak ni
    terus kecurrr

    BalasPadam
  8. Kisah ni memang relatable, kadang-kadang jauh kita cari sesuatu, tapi rupanya ada depan mata. Paling penting, keluban tetap sedap walau tanpa kencur, sampai yang makan pun menambah berkali-kali. Memang betul, air tangan kita ni yang buatkan masakan istimewa!

    BalasPadam
  9. Laaa belakang rumah je ada daun nya. Sedap semuanya yang Kak Amie masak. Lauk di kedai Pelosok Salai pun sedap semua nampak nya.

    BalasPadam
  10. punya lah susah cari, rupanya blkg rumah je. hehee.. semua lagi kelihatan menyelerakan

    BalasPadam
  11. Hahahahah kencur itu memang sedaaaap kan kak Amie. Kalo di sini kencur biasa banyak dipakai di masakan orang Sunda (Jawa barat). Saya sendiri paliiiing suka kencur dicampur ke sambal. Ada aroma khas.

    Malah beberapa orang yg kuat lidahnya, suka mengunyah kencur begitu saja.

    Saya belum berani macam tuh 🤣. Harus digiling dan dicampur dengan bahan yg lain dulu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe