Tak Seindah Seperti Yang Diviralkan

12:52 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sepanjang perjalanan dari Bukit Bendera ke tempat penginapan, Fuad teruja memberitahu kami tentang sebuah tempat makan di atas feri. Katanya restoran dibuka pada pukul 4:30 petang. Jadi sempatlah kami solat jamak dan berehat seketika sebelum pergi ke sana.

Terdapat pelbagai pilihan menu termasuk western food, masakan Thai, masakan Indonesia dan sebagainya. Memandangkan Abang Farid hendak makan nasi, dan semua belum menjamah nasi pada hari tersebut, jadi kami memilih Set Menu (Siam Wok) untuk enam orang. Set Menu Siam Wok ini mengandungi:
  • 6 White Rice
  • Kengsom Fish
  • Fried Crab Egg
  • Petai Udang
  • Claypot Tofu
  • Goreng Daging Halus
  • Tomyam Seafood
  • Kailan Ikan Masin
  • Ketam 2 PCS
Harga tidak termasuk cukai RM338.00.  Setelah dikira cukai RM371.00. Makanan yang dihidang tidak termasuk air minuman.





Inilah gambaran hidangan dengan base price RM338.00

Abang Farid memesan makanan secara online. Pekerja restoran datang ke meja kami beritahu bahawa Claypot Tofu sudah habis. Boleh diganti samada dengan Kailan Ikan Masin atau Kangkung. Hurrmmm.... sudah terbayang Claypot Tofu terhidang di mata. Tiba-tiba habis pula! Mahu tidak mahu akhirnya kami memilih Kailan Ikan Masin.

Tak perasan pula dalam set menu sudah ada Kailan Ikan Masin!


Lauk pertama  : Ketam dua ekor.


Lauk kedua  : Tomyam Seafood


Lauk ketiga  : 2 piring Kailan Ikan Masin! Satu piring gantikan Claypot Tofu tapi tak jumpa pun ikan masinnya!


Lauk keempat : Fried Grab Egg. Ingatkan isi ketam digoreng dengan telur, rupanya crab stick dipotong-potong.


Lauk kelima : Goreng Daging Halus. Kami sangka dagingnya dihiris nipis atau halus, rupanya kasar dan sangat keras serta liat apabila dikunyah!


Lauk keenam : Kengsom Fish - lain pula rupanya seperti masakan kengsom yang biasa kami jumpa. Ikannya digoreng garing. Agaknya memang beginilah cara masakan mereka. Tapi memang tak sama rupa ikan yang dihidangkan berbanding dalam gambar.


Lauk ketujuh : Udang Petai. 



Oleh kerana masing-masing sudah lapar, kami pun terus menyantap nasi putih dengan lauk-pauk yang dihidangkan. Kami rasa lain macam saja udang dalam tomyam. Kalau belah Encik Suami sebut 'udang monok' yang bermaksud udang buruk dan sudah hilang rasa! Kami hirup sajalah kuahnya dan makan isi lain yang ada.


Sewaktu makan ketam, ada sesuatu yang tak kena. Bukan Amie sahaja yang berperasaan begitu, tetapi Abang Farid dan juga Fuad. Rupanya isi ketam tidak masak! Amie suruh Fuad panggil pekerja restoran dan beritahu tentang ketam tersebut. Di sinilah Fuad mula nampak macam naik angin. Mungkin dia rasa kecewa sangat sebab tempat makan yang dijanjikan itu tidak seindah seperti yang diviralkan! Lagi pula set menu dalam gambar memang jauh beza dengan hidangan sebenar.

Memandangkan sudah makan separuh jalan, kami pun terkulat-kulat habiskan jugalah nasi dalam pinggan masing-masing.

Isi ketam yang masih mentah.

Selepas makan, kami terus tinggalkan tempat tersebut. Fuad bawa kami ke Queensbay Mall untuk shopping. Abang Farid pula beli nasi ayam di situ untuk dibawa pulang. Rasanya Abang Farid sangat kecewa sebab sudah bayar sebanyak RM371.00 untuk set makanan tersebut. Akhirnya nasi ayam juga yang menambat selera!

Nasi Ayam Abang Farid

Dalam perjalanan pulang Amie bertanya berapa nilai yang boleh diberikan untuk set makanan di atas feri. Inilah jawapannya:

Fuad : 4/10
Encik Suami : 2/10
Abang Farid : 1/10

Rasa tidak berbaloi dengan nilai bayaran yang dikeluarkan oleh Abang Farid. Kesian Fuad juga. Tujuannya hendak menjamu selera kami seistimewa mungkin tetapi sebaliknya pula yang terjadi. Untuk Abang Farid, Amie pesan nanti kalau deposit kereta sewa sebanyak RM300.00 dikembalikan ke akaunnya, ambil sajalah untuk ganti bayaran makanan di atas feri. Memang sewaktu urusan sewa kereta, Amie masukkan duit ke akaunnya. Jadi, tak perlulah berikan kepada kita semula. Wah, senyum panjang Abang Farid.

Fuad pula, janganlah rasa sedih. In syaa Allah pada waktu yang lain rezeki akan menyebelahi kita. Tidak semua yang diviralkan itu indah belaka. Kebanyakannya hanya indah khabar dari rupa!

1 comments

  1. Bahaya jugak kalau lauk tak dimasak sempurna. Ada hari dan ketika, bukan rezeki kita. Pasti Allah akan gantikan dengan yang lebih baik, In syaa Allah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe