From Tronoh With Love!

10:43 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Terjaga sebelum masuk waktu subuh, tersedar rupanya bukan berada di Bukit Hijau, tetapi sudah bermalam di Tronoh, Perak. Walaupun sudah hampir seminggu di Malaya tetapi tetap lagi keliru dengan waktu. Kalau di LD biasa bangun pukul empat pagi, di sini pula waktu solat subuh masih jauh!

Cuti kali ini memang rasa malas hendak bergerak ke sana ke mari. Apalagi kalau waktu pagi ketika hendak keluar sarapan. Bukan malas apa. Malas hendak bersiap... ahaks!

Alhamdulillah. Seakan terbau aroma yang membangkitkan selera ketika kita tidur-tidur ayam di dalam bilik. Rupanya Abang Farid sedang menyediakan sarapan. Encik Suami pula, awal-awal lagi sudah hilang dari bilik. Rupanya meronda keliling rumah sewa Abang Farid. Memang Encik Suami tak boleh duduk diam. Ada sahaja yang hendak dibuatnya. Kalau ada mesin rumput memang dia hendak potong rumput di tepi rumah Abang Farid.

Abang Farid sudah siap hidangkan sarapan di atas meja:
  • Roti Paratha
  • Ayam Masak Kari
  • Ayam Goreng Tempura

Roti Parartha & Ayam Masak Kari


Ayam Goreng Tempura

Pada mulanya Amie sangka pisang goreng! Rupanya Ayam Goreng Tempura.

Ayam Masak Kari

Roti Paratha



Alhamdulillah.
Rezeki di pagi hari sarapan bersama Abang Farid.
Lepas ini bolehlah berehat-rehat sambil melayan Hamzah.
Rasanya kita hendak layan malas sepanjang hari!

8 comments

  1. sronok sarapan dh ready by anak tu...selamat menjamu selera

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah..rezeki sarapan pagi rumah Abg Farid...seronok la Hamzah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sukalah dia asyik tukar-tukar tangan hendak mendukungnya.

      Padam
  3. alhamdulillah..sedap tu. extra sedap sbb ada yg sediakan..

    BalasPadam
  4. Wahhhh.. macam permaisuri la Kak Amie bila duduk rumah Abg Farid. Abg Farid masak kari ayam pagi² ke tu? Roti canai, takkan Abg Farid jugak yg tebar? Hihi.. jangan marah Abg Farid, saja gurau.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, Abang Farid masak kari ayam. Roti paratha readymade, hihihii tinggal panaskan dalam kuali jew.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe