Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak
11:14 PGBismillahirrahmanirrahim.
Jom asap-asapkan dapur. Kali ini Amie kongsikan Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak. Masuk kacang panjang sekali harung, tak perlu lagi masak sayur lain sebagai pelengkap hidangan.
Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak |
Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak |
Kuah Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak nampak warna kuning pekat sebab Amie gunakan cili padi merah. Kalau gunakan cili padi hijau, warnanya cantik kekuningan apabila bercampur dengan kunyit hidup. Tak apalah, yang penting sedap. Waktu makan pun memang pinggan nasi banjir kuah .... ahaks!
Resipi Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 500 gram ikan pari - potong ikut saiz yang digemari
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 4 sudu besar tempoyak
- 5 batang kacang panjang - patahkan 3 cm
- 1 helai daun kunyit - siat dan simpul
- garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
- 15 tangkai cili padi
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 3 cm kunyit hidup
Cara memasak:
- Masukkan santan cair bersama bahan tumbuk dan tempoyak ke dalam periuk.
- Setelah mendidih, masukkan santan pekat.
- Kemudian masukkan ikan pari.
- Apabila kuah mendidih, masukkan pula garam / gula / perasa pilihan.
- Kacau sekali-sekala dan akhir sekali masukkan kacang panjang dan daun kunyit.
- Setelah daun kunyit dan kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.
Ikan Pari Masak Lemak Tempoyak |
2 comments
Sedapnya
BalasPadamNampak sedap, nanti nak cuba la masak macam ni..selalu masak asam pedas je kalau ikan pari kan...
BalasPadam