Makan Celup-Celup Pun Sedap!

4:48 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin sebaik sahaja selesai urusan kami sekeluarga di kampung, kami bercadang untuk terus ke Perak. Wak Kanang tumpang kereta kami untuk sampai ke rumahnya di Batang Berjuntai. Dari situ kami ikut jalan ke Kuala Selangor, Tanjung Karang, Sekinchan dan seterusnya Sabak Bernam. Akhirnya sampailah kami ke Seri Iskandar pada pukul empat petang. Oleh kerana perut belum diisi dari tengah hari, jadi terasalah lapar yang amat sangat!

Kami singgah di Restoran Rusna Seafood. Kalau boleh hendak makan dengan segera sebab tak sanggup layan perut yang berkeroncong.

Jadi semuanya memesan makanan celup-celup sahaja. Apabila ditanya makanan yang boleh dihidang segera, pekerja restoran yang sudah semestinya orang Kelantan kerana bercakap loghat Kelantan beritahu kami, ada mi celup, kuetiaw celup, bihun celup, maggi celup dan segala yang celup-celuplah! Jadi kami memesan:

  • Kuetiaw Celup
  • Bihun Celup
  • Mi Maggi Celup
  • Lai Chi Kang Panas
  • Teh O Ais

Bihun Celup Daging


Lai Chi Kang & Teh O Ais
Firdaus : Mi Maggi Celup
Encik Suami : Kuetiaw Celup

Amie : Bihun Celup

Ada chili oil dengan cili jeruk tu yang buat celup-celup tambah sedap!



Selesai makan yang celup-celup, datang pula pesanan keropok lekor.



Selesai makan celup-celup, kami pun menuju ke tempat tinggal Abang Farid. Terpandang gerai nasi lemak, singgah dan beli bawa ke rumah Abang Farid.


Sebelah malamnya, semua keluar makan kecuali Amie. Malaslah hendak bersiap sebab sudah mandi.... ahaks! Abang Farid hendak belikan makanan bungkus, tetapi Amie kata tak perlu. Ada nasi lemak. Kita balun dua bungkus!

Hari ini rasa di zon selesa sebab boleh tidur baring dalam bilik. Sesekali layan Hamzah kalau cucunda kami bangun tidur. Dalam hati sudah berangan-angan, petang sedikit nanti hendak ajak Encik Suami makan celup-celup lagi. Rupanya Abang Farid ada rancangan lain. Katanya pukul lima petang nanti, kami semua akan di bawa jalan-jalan ke Ipoh!

2 comments

  1. Semua celup2 yang sedap + Laicikang.. Yumm. Seronok baca trip Kak Amie balik bercuti ni.

    BalasPadam
  2. Aduh nyamannya laicikang tu ....
    Nasi lemak tu sebungkus mmg tak cukup Kak Amie hihi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe