Asam Pedas Daging Tetel

8:23 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Siapa suka makan daging tetel? Lama jugalah kita tak makan daging tetel. Daging tetel ialah lebihan daging yang mempunyai banyak urat dan lemak. Oleh kerana banyak lemak, jadi kandungan kolesterolnya juga sangat tinggi. Rasanya juga lebih sedap berbanding daging nombor kayangan.... ahaks! Sesekali makan masih boleh diampunkan, tapi kalau selalu sangat memang bahayalah! 

Daging tetel ini boleh diolah menjadi pelbagai menu. Selain asam pedas, daging tetel juga boleh dimasak kari, masak lemak cili padi, masak kicap, masak dalca dan seumpamanya. Amie pilih untuk masak asam pedas. Resipi asam pedas pun ada macam-macam versi. Ikut sukalah mana yang sesuai untuk memenuhi selera masing-masing.

Asam Pedas Daging Tetel

Terlebih dahulu Amie rebus daging tetel sehingga mendidih. Kemudian Amie buangkan airnya dan seterusnya ganti dengan air baharu. Kemudian Amie rebus dengan api besar sehingga mendidih. Selepas itu Amie tutup periuk, dan kecilkan api. Biarkan daging tetel menjadi empuk.

Ketika menumis perencah asam pedas, aromanya memang memenuhi ruang dapur. Kita buka tingkap dapur. Terdengar jiran sebelah rumah bersin beberapa kali! Macamanalah orang tak terbersin sebab terhidu aroma tumisan perencah yang mengandungi pelbagai bahan. Serai, lengkuas dan belacan serta pokok ketumbar dikisar halus bersama cili kering dan bawang! Apabila bersatu dalam kuali sudah tentulah timbul aroma masakan yang semerbak mewangi!

Amie tidak ada tomato yang biasa kita gunakan dalam masakan, jadi Amie gunakanlah tomato ceri.

Resipi Asam Pedas Daging Tetel ini Amie rujuk entri lama di sini: RESIPI SEDAP ASAM PEDAS DAGING TETEL

Asam Pedas Daging Tetel

Bahan-bahan:
  • 400 gram daging tetel
  • 7 biji tomato ceri - belah jangan putus
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 700 ml air rebusan daging tetel
  • 2 keping asam gelugur
  • 3 helai daun limau purut - buang urat belakang 
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 1 pokok ketumbar
  • 3 helai daun limau purut - buang urat belakang
  • 12 tangkai cili kering
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm lengkuas
  • 2  cm halia
  • 2 batang serai -hiris
  • 3 biji buah keras
  • 2 cm belacan

Cara memasak:
1. Rebus daging tetel hingga mendidih. Buang air rebusan. Gantikan dengan air baharu. Rebus lagi hingga empuk.  Toskan. Simpan air rebusan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan dan daging tetel serta asam keping.
4. Masak sehingga kuah mendidih dan daging tetel lembut sempurna.
5. Seterusnya masukkan bunga kantan,  daun limau purut dan tomato ceri.
6. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
7. Renih seketika dengan api sederhana kecil sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
8. Padamkan api dapur dan keluarkan asam keping.


Petang tadi kami berbuka puasa makan nasi lauk Asam Pedas Daging Tetel. Firdaus sampai enghirup kuahnya! Baki asam pedas boleh dipanaskan semula untuk lauk sahur esok pagi. Cuma tambahkan telur dadar dengan masak sayur sahaja.

14 comments

  1. Sedap itu masakan Puan Amie.

    BalasPadam
  2. sedapnya daging tetel👍👍👍👍fav sy ni

    BalasPadam
  3. Sedapnya kak amie, saya suka daging tetel sebab ada rasa kombinasi daging pejal, lemak2 dan urat hehe...bila makan pelbagai tektur masuk ke mulut

    BalasPadam
  4. Cocok ini buat ibu ibu yang suka resep masakan

    BalasPadam
  5. Sedapnya... kalau sy suka sup je... x pernah lg cuba dibuat asam pedas

    BalasPadam
  6. Sy pun suka dgg tetel sebab lemak²-nya tu la hehe... Sedap asam pedas Kak Amie.

    BalasPadam
  7. Biasa kat rumah SA tetel ni masal lompap atupun buat sup...paling selalu buat masak lemak cili api la..letak serai banyak2...buat pedas sikit...erm..dapnyaaaa

    BalasPadam
  8. Adoi, mengancam betul Asam Pedas Tetel tu, jangan kata jran, orang Tanah Jauhar pun ikut bersin.. atchummm!

    BalasPadam
  9. Daging tetel memang sedap tapi tak boleh selalu. Ni lauk asam pedas semalam perangat makan dengan lempeng pun sodap...opsss

    BalasPadam
  10. Sedapnya! Selera makan ni. Saya pun sama. Waktu sahur, walau ada lauk lain, goreng telor dadar juga. :)

    BalasPadam
  11. Uii...sedapnya tetel yang lemak-lemak tu..walau hanya reja-reja/ lebihan daging tapi itu yang sedap.
    Saya pula ada tomato 🍅 tapi takda tomato ceri🤭Kalau dekat boleh tukar-tukar

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe