Brengkes Ikan Belais Permintaan Encik Suami

7:24 PTG

Bismillahirrahamanirrahim.
Bekalan ikan dari Abang Aznan dan Fairuz masih banyak belum diolah. Encik Suami minta masak brengkes ikan belais. Jadi, hari ini selain menunaikan impian Firdaus di sini: AYAM MASAK PALEKKO IDAMAN FIRDAUS! Amie masakkan brengkes ikan belais untuk Encik Suami juga.
Biasanya Amie ikut 100% resipi MIL, termasuk gunakan santan segar. tetapi kali ini Amie gunakan santan kotak sahaja. Memang tak berapa menjadilah kuahnya sebab tidak pecah minyak dengan cantik. Apa pun Encik Suami tetap makan dengan penuh selera tanpa banyak soal.

Brengkes Ikan Belais

Ada tujuh ekor ikan belais yang kami bawa pulang dari Kota Kinabalu. Amie hendak olah seekor sahaja, tetapi Encik Suami suruh masak dua ekor!

Bahan-bahan yang digunakan untuk resipi Brengkes Ikan Belais

Limau nipis @ limau kapas wajib ada!

MIL sangat menjaga resipi tradisi masyarakat Melayu Cocos. MIL tetap akan menggunakan perahan jus limau nipis @ kapas dan tidak mahu gantikannya dengan pati asam jawa. Sebenarnya, boleh saja gunakan pati asam jawa, tapi mungkin MIL mahukan rasa dan aroma segar dari perahan jus limau.

Ikan belais digoreng setengah masak.

Cili kering, ketumbar biji, bawang putih dan bawang merah yang sudah dikisar.

Resipi Brengkes Ikan Belais:
Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan belais - bersihkan dan potong 2
  • 3/4 cawan santan pekat - ambil kepala santannya sahaja
  • 1 1/2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 biji limau nipis - perah jusnya
  • garam / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
Bahan kisar:
  • 5 biji cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 4 sudu besar biji ketumbar
Cara memasak:
  1. Goreng ikan separuh masak - angkat dan ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak menggunakan api sederhana panas.
  3. Masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.
  4. Masukkan ikan dan tuangkan santan pekat.
  5. Masak sehingga kuah mulai pekat dan keluar minyak. Jangan selalu diterbalikkan ikan kerana isi ikan yang lembut (setengah masak) akan pecah. Gunakan api perlahan.
  6. Taburkan garam / perasa pilihan.
  7. Akhir sekali tuangkan jus limau nipis dan balik-balikkan ikan perlahan-lahan.
Brengkes Ikan Belais


Beza Brengkes Ikan Belais gambar atas dan bawah.
Gambar atas: Gunakan santan kotak.
Gambar bawah : Gunakan santan segar.

5 comments

  1. Wah.. En Majid pun dapat makan masakan idamannya. Begitulah wanita, adil sebagai isteri dan ibu.

    BalasPadam
  2. apa maksud brengkes. Macam masak kerutub tapi kerutub ada rempah kerutubnya.

    BalasPadam
  3. Bertuahnya Sabah kaya dengan ikan segar aneka jenis..
    Pasti nikmat isi ikan segar yang manis.
    Ada beza la kan antara penggunaan santan kotak dan santan segar dari segi pecah minyak ..

    BalasPadam
  4. ikan lain tak boleh guna ke kak utk masakan ni? kalau boleh ikan apa yg sesuai?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe