Makan Tengah Hari di Rumah Orang Bujang

5:24 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Cerita awal bulan Mac sewaktu bercuti di Penampang. Kalau Fairuz dan Haziq tidak hantar bekalan ikan ke pasaraya sekitar Kota Kinabalu, dapatlah kami makan tengah hari bersama. Masaklah apa sahaja bahan yang ada di dalam peti sejuk. Ada sayur kangkung dan terung yang dibeli dari Bataras Bundusan. Ada nanas dari Sipitang. Ada kaki ayam, kurma merah dan lobak merah yang boleh dijadikan sup. Ada seekor ikan jelawat! Bolehlah goreng bahagian isinya, dan bahagian kepala serta ekor dibuat asam rebus tambah nanas.

Meriah jugalah lauk-pauk hasil air tangan di rumah orang bujang.

Ada tambahan sambal sardin dan sambal sotong. Sambal sotong itu baki lauk nasi lemak, sarapan sebelah paginya.

Ikan Jelawat Goreng.

Asam Rebus Kepala & Ekor Jelawat. Tambah nanas dan kacang bendi.

Sambal Sardin.

Terung Goreng Kicap.

Kicap lada tambah daun ketumbar jawa.

Sebelah petangnya pula, sambil menikmati deruan angin kuat menerpa di balkoni tingkat 16, santai-santai minum teh o dan makan kuih bahulu comel dari Sipitang. Firdaus ditemani Fairuz mandi di kolam renang di tingkat 6.

Nyamannya suasana cuti walaupun hanya memerap di kondo!

8 comments

  1. Ni cerita makan2 sebelum ramadanlah erk

    BalasPadam
  2. meriah lauk pauknya mesti jenis yg suka memasak ni

    BalasPadam
  3. meriah juga peti sejuk rumah orang bujang ye kak macam-macam ada

    BalasPadam
  4. Meriahnya masak kat rumah anak bujang tu...sure berselera diorang makan...

    BalasPadam
  5. Tentu terasa segar dengan suasana tingkat 6 tu, Kak Amie. Dan, begitulah Kak Amie, tercampak di manapun tetapi gigih memasak, kagum sy!

    BalasPadam
  6. Aduhaiiii walaupun sardin nampak tek hensem tetap peberet dengan terung masak kicap tu. hish hsih hish mengoda sungguh ni

    BalasPadam
  7. walaupun peti ais rumah orang bujang tapi ada macam-macam dalamnya kak

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe