Rokok Daun Nipah dan Suntil

4:30 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apabila terpandang daun nipah kering bergulung-gulung kemas dalam ikatan, teringat rokok daun yang arwah Ayahanda pernah hisap zaman dahulu. Kita tukang beli daun rokok, tembakau dan cengkih di kedai. Kalau bulan puasa, sementara menunggu waktu berbuka, arwah Ayahanda akan gunting nipis-nipis cengkih, bubuh tembakau di atas daun nipah dan beri inti hirisan cengkih. Kemudian digulung-gulung dan disusun kemas dalam kotak.

Itu cerita dulu, cerita abad ke-20.

Hari ini Amie kongsikan apa yang Amie lihat di Tamu Kota Belud. Selain rokok daun nipah, masyarakat di sini masih mengamalkan 'suntil'. Suntil ialah hirisan daun tembakau kering yang dibentuk bulat sebesar ibu jari (ikut saiz yang digemari), kemudian diletakkan di sudut kiri atau kanan mulut. Atau ada juga yang letakkan di tengah-tengah mulut dan tertonjol keluar. Biasanya yang menyuntil ini kaum wanita.

Daun nipah pembalut rokok dan tembakau.

Daun nipah dengan tembakau dan mancis.




Tembakau dikatakan mengandungi nikotin yang tinggi dan apabila sudah mula menyuntil memang sudah jadi kebiasaan atau ketagihan.


6 comments

  1. Wah...nostalgic rokok daun dan tembakau suntil tu.Suntil tu tempat saya dipanggil "soget".
    Saya suka bau tembakau terutama tembakau cap nanas yang diisi dalam " celepa".Tembakau tu biasanya orang berada ja beli isi dalam paip
    ( bukan paip air 🤣) taktau selain paip apa nama dia menda alah tu🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kami pun panggil paip juga.
      Memang selalu tengok dulu-dulu ada di antara orang kampung gunakan paip untuk merokok.

      Padam
  2. Ni yang dipanggil 'menyongel' 😁
    Dah lama tak nampak orang menyongel zaman sekarang ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohooo... macam-macam panggilannya ye. Menyuntil Menyoget. Menyongel! Mewah betul bahasa kita ye Ujie.

      Padam
  3. lama dh x tgk orang² tua 'bersugi' (menyongel) masa di kenduri.. ye la skrg kenduri pun dah duduk bawah kanopi... sampai je terus mkn... kalau dulu kenduri kena duduk dulu dlm rumah pengantin, nnt tgu giliran org panggil mkn

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa... yang Sarawak bersugi pula ye Mira.
      Dulu selalu nampak wanita menyuntil, tapi sekarang agak jarang pula.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe