Sate Sipitang, Boleh Makan dari Pagi Hingga ke Malam!

9:18 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Setelah meronda dan berpanas di Tamu Sipitang, kami beralih arah ke Medan Selera, di deretan gerai sate yang terletak di tepi pantai. Semua gerai di sini menyediakan pelbagai jenis sate untuk dinikmati pelanggan. Tidak perlu memilih masa untuk datang menjamu selera di sini kerana semua gerai memang menjual sate selain makanan lain seperti nasi ayam, pelbagai jenis makanan bersup dan makanan bergoreng. Satenya pula boleh dinikmati bersama kelupis, ketupat dan juga nasi himpit.

Sate Berubut
Sate Kambing
Sate Ayam
Sate Kerbau

Encik Suami mencari sate kerbau.
Amie mencari sate berubut dan sate kambing.
Firdaus mencari sate ayam!


Sayap ayam pun ada.


Sate Berubut.

Sate Ayam


Encik Suami : Kuetiaw Basah

Firdaus : Sirap Laici


Firdaus makan sepinggan dengan Encik Suami.
Amie : Rojak Mi Ayam.

Alhamdulillah. 
Tertunai hasrat di hati nak makan sate berubut.

Warna kuahnya agak kekuningan, tapi sedap dan cukup rasa.

Para pelanggan terutamanya dari luar daerah Sipitang sedang menikmati makan di Medan Selera.

Pada waktu-waktu tertentu seperti tengah hari,  memang ruangan makan dipenuhi para pelanggan!

Jumpa lagi Sipitang!

Dalam perjalanan pulang ke Penampang, kami singgah di Papar mencari minuman.

Encik Suami : Cendol
Amie : Mangga Susu
Firdaus : Tidur!



7 comments

  1. sate kegemaran saya, tak kira apa jenis sate, semua saya suka. tak pernah puas. insyaallah thn ni saya nak jalan2 sabah, sambil cari makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah dengan saya. Suka makan apa saja jenis sate. Mari datang jalan-jalan Sabah. Paling sedap makan sate di Beaufort, di Sate Lembah Brunei.

      Padam
  2. teringatkan pekan Papar yg sy tinggalkan pd 2001 yg lampau. Khabarnya dah menjadi bandar skrg..siap ada mall lg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, lebih 20 tahun berlalu!
      Marilah datang ke Sabah. Memang jauh beza Papar yang dulu dengan Papar yang sekarang.

      Padam
  3. Sedapnya satay Sipitang..bila la SA dapat merasa ni...kena honeymoon ke Sabah nampaknya ni

    BalasPadam
  4. Mata salfok pada sirap laici Daus...kalau bulan posa tengok waktu tengahari...meleleh ni

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe