Asam Rebus Ikan Nyok-Nyok dengan Nanas Sedap!

3:10 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Amie masak Asam Rebus Ikan Nyok-Nyok dengan Nanas. Ikan nyok-nyok ini Amie jumpa dalam satu bekas dengan ikan putih yang dibekalkan Abang Aznan. Amie tambahkan setengah biji nanas yang dibeli di Tamu Ranau. Berat nanas itu tepat 1 kilogram. Apabila dibahagi dua, bermakna 1/2 kilogramlah Amie gunakan.

Amie tidak buang empulur nanas, sebaliknya Amie kisar bersama bahan perencah yang lain seperti cili kering, bawang putih, bawang merah dan belacan. Memang sedap sungguhlah rasa kuahnya. Ada rasa manis nanas dan masam asam keping. 


Resipi Asam Rebus Ikan Nyok-Nyok dengan Nanas
Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan nyok-nyok (500 gram) - bersihkan dan potong 3 bahagian
  • 1/2 kilogram nanas masak - pisahkan empulur  (potong-potong dan ketepikan - Amie dapat 1 cawan) - potong isi nanas ikut saiz yang digemari
  • 5 biji cili padi
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 1 liter air
  • 1 keping asam gelugur
  • garam / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
  • 1 cawan empulur nanas
  • 3 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil belacan
  • 2 cm kunyit hidup
Cara memasak:
  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Tuangkan air, masukkan hirisan nanas dan asam keping.
  2. Masak sehingga mendidih dan nanas menjadi layu.
  3. Kemudian masukkan ikan nyok-nyok, cili padi dan bawang besar.
  4. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan masak.
  5. Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
  6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.
Asam Rebus Ikan Nyok-Nyok dengan Nanas

Berpeluh-peluh Firdaus hirup kuah asam rebus. Katanya Mommy masak kurang pedas. Jadi dipicitnyalah cili padi! Haaaa... kelam-kabut dia tadah air suam-suam panas! Itulah petuaya kalau kepedasan, minum air suam terlebih panas! Terus hilang rasa pedas.

4 comments

  1. Aduiii....terasa-rasa nikmat hirupan kuahnya yang masam manis..
    Makin dipanaskan makin sebati rasa kuah dan sedap nanasnya kan..

    BalasPadam
  2. tertelan2 ayaqliur tengok asam rebus kak amie,wahhh firdaus kuat pedas ye

    BalasPadam
  3. Aduhh.. terasa di tekak asam rebus ni. Sedapnya..

    BalasPadam
  4. Baru ni SA masak kari ikan nyok nyok...sedap...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe