Sarapan Mi Tarik Oat Goreng & Kicap Lada Daun Ketumbar Jawa

9:30 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Rakan-rakan blogger sarapan apa pagi ini?
Amie goreng mi tarik oat dengan udang, makan dengan kicap lada daun ketumbar jawa. Teringat Mama Cella yang suka masak mi tarik oat. Dari Mama Cella itulah Amie belajar makan mi tarik pelbagai jenis!
Kali ini Amie goreng mi tarik oat basah-basah sikit. Amie sediakan kicap lada tambah hirisan daun ketumbar jawa. Sewaktu di Penampang, Amie buat kicap lada begini, dan Encik Suami sukakan aromanya!

Mi Tarik Oat Goreng & Kicap Lada Daun Ketumbar Jawa.
Mi Tarik Oat Goreng


Resipi Mi Tarik Oat Goreng
Bahan-bahan:

  • /2 bungkus Mi Tarik Oat
  • 1 cawan isi udang
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar Kicap Manis Pedas Mahsuri
  • 4 sudu besar minyak
  • 1/2 cawan air
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 3 tangkai cili kering
Cara memasak:

  1. Didihkan air secukupnya. Masukkan Mi Tarik Oat dan rebus sehingga lembut - anggaran 8-10 minit. Angkat da toskan. Bilas di bawah air paip yang mengalir.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
  3. Kemudian masukkan udang.
  4. Setelah udang  berubah warna, masukkan Mi Tarik Oat.
  5. Tuangkan sos tiram, sos cili, Kicap Manis Pedas Mahsuri.
  6. Gaul rata. Tuangkan air. Biarkan mendidih seketika.
  7. Jika kurang rasa, boleh tambahkan garam / perasa pilihan.
  8. Gaul beberapa kali dan biarkan mi dalam keadaan basah sebelm padamkan api dapur.
Bahan-bahan untuk membuat Kicap Lada Daun Ketumbar Jawa.

Pokok Ketumbar Jawa

Hiris atau cincang kesemua bahan : cili padi, daun ketumba jawa dan bawang putih.
Campur semua bahan dan tuangkan kicap. Amie gunakan Kicap Cap Kipas Udang @ Habhals atau Kicap Manis Pedas Mahsuri, tak perlulah tambah bahan perasa lain. Kicap lada ini sedap dicecah dengan ikan bakar, kan goreng, ayam goreng dan sebagainya.

Jangan lupa perahkan jus limau kasturi atau limau nipis.




3 comments

  1. Salam kenal..😊.sedap sangat...pas banget nii buat sarapan

    BalasPadam
  2. Boleh save utk menu sahur ni. Terima kasih share Kak Amie 😊

    BalasPadam
  3. Wah..mee tarik cikgu lagi menarik dan penuh rencah.kalau mee masakan saya bahan rencahnya bajet2 saja🤭

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe